НОВИНИ

Д-р София Ангелова: Не всяка суха кашлица е свързана с коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 19.03.2020
16717
Чете се за: 01:05 мин.
Здраве

Не всяка суха кашлица е свързана с коронавирус. Задължително по телефона всеки от лекарите разпитва пациента - ако той се е върнал от епидемичен район, ако дава епидемична анамнеза, естествено ще бъде насочен за изследване за коронавирус. Никой от нас на предния фронт не може да познае дали става въпрос за COVID-19 или не.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ пулмологът д-р София Ангелова.

Д-р София Ангелова - пулмолог: Искам да отправя един апел към хората - да не се страхуват, защото страхът намалява имуннатата система и човек може да заболее от друго заболяване. Това, че ще се заразиш с коронавирус, не означава, че ще умреш.

Особеното на коронавируса е бързото заразяване. Затова тя апелира хората, които се връщат от чужбина и хората, които са контактни, да бъдат точни към лекарите, за да бъде снета много точна епидемична анамнеза, а тези, които се връщат, да спазват срока на карантина.

Д-р София Ангелова - пулмолог: Ако от 100 човека 70 са заразени - 70% от тях - това са 50 човека, ще преживеят заболяването много леко. Те дори няма да го усетят. То ще бъде под формата на една настинка. Проблемът е, че именно тези хора ще посеят заразата. Затова е важна точността към лекарите, за да можем навреме да се ориентиране в диагнозата. Останалите 20% - една част ще бъдат в средно-тежко състояние, и една малка част ще бъдат в тежко състояние. Да ограничим контактите и по този начин ще запазим тези 20%.

Тя припомни, че много от симптомите на коронавируса се преплитат с грипа - висока температура, отпадналост, треска, болки в мускулите и ставите, поява на кашлица, задух. И призова хората да не излизат от вкъщи, а да се обадят на личния си лекар при първи симптоми.

Д-р София Ангелова - пулмолог: Два-три дни те ще се лекуват с антивирусни медикаменти. Не изкупувайте и не презареждайте антивирусни медикаменти, защото ще попречите на хора, които имат нужда от тях. Ако до два дни състоянието не се подобри, а се засилва задухът и става постоянен, тези хора се приемат и се лекуват в болница.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирилов потвърди, че няма да има санкции за медиците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус
Кирилов потвърди, че няма да има санкции за медиците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус
Трета жертва на коронавируса у нас, 94 са общо положителните проби
Трета жертва на коронавируса у нас, 94 са общо положителните проби