НОВИНИ

Д-р Стефан Константинов: Стремежът е да се разруши Раковият регистър, има недействителни данни

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
07:58, 04.02.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

През последните години стремежът е да се разруши Раковият регистър, не се подава информация и има недействителни данни. Всичко е въпрос на административни и политически решения. Необходимо е комплексно онкологично лечение. Големият проблем е дали имаме профилактика. Случаите се увеличават, но има спад на смъртността. При жените последните 20 години около 1,8% е годишното намаление в смъртността, а при мъжете е 1,4%, мъжете живеят по-малко и боледуват повече. Има пропаст в пътя на пациента, в лутането му, профилактиката е повече на хартия, формално се изпълнява и е оставена на съвестта на хората, заяви в "Денят започва" д-р Стефан Константинов, директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

По думите му достъпът до специалисти онколози е изключително лесен, имаме най-модерните лекарства, разполагаме и с технологии. Д-р Стефан Константинов коментира пандемията и зеления сертификат. Той поясни, че вълните в България следват другите държави.

"Зеленият сертификат щеше да е правилно решение, ако заболяването можеше да се контролира с ваксините, но вирусът мутира. Зеленият сертификат имаше смисъл, ако се приложи на една значителна част от населението и най-накрая, ако се спазваше. Тъй като тези неща не се случиха, тъй като човек може със зелен сертификат да заразява хората, тъй като може да се разболее, но по-леко, този зелен сертификат няма смисъл, става единствено средство да принуждава хората да се ваксинират. Истината е, че ваксините предпазват възрастните хора от смърт и хората трябва да се ваксинират", добави д-р Стефан Константинов.

Според него никога не е прекъсвало обслужването на онкоболните по време на пандемията.

Той коментира и случая с починалата жена във Враца. Според д-р Стефан Константинов е необходима реформа в здравеопазването.

Специално: Проговори личният лекар на жената, починала в Спешното отделение във Враца

"Интеграция на големите спешни центрове с болниците. Но при този случай има индивидуален проблем, това нормален човек не би трябвало да го направи", каза още д-р Стефан Константинов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2000 американски военни заминаха за Европа
2000 американски военни заминаха за Европа
За трети път стрелба по автобуси в Пловдив - има ли задържани
За трети път стрелба по автобуси в Пловдив - има ли задържани