НОВИНИ

Д-р Валентин Великов: Не се чувствам герой, възхищавам се на Ериксен за смелостта да продължи футболния си път

валентин великов чувствам герой възхищавам ериксен смелостта продължи футболния път
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 08.03.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Лекарят на Лудогорец д-р Валентин Великов получи днес приза "Лъвско сърце - Трифон Иванов" за основния си принос за спасяването живота на датския национал Кристиан Ериксен, който получи сърдечен арест по време на двубой от Евро 2020 миналото лято.

„Аз като ученик на г-н Михаил Илиев, се радвам, че той е тук. Почти всичко в моя житейски път дължа на него. Благодарности още веднъж за наградата, нашата работа е екипна, така че аз я приемам от името на целия екип в Копенхаген. В интерес на истината, като вид награда ми е първа, досега съм получавал морални такива, наистина е специална за мен“, започна Великов.

Докторът заяви, че се възхищава на Ериксен за смелостта да продължи футболната си кариера след инцидента.

„Връщам се непрекъснато към онзи момент, възхищавам се на играча, че на първо време събра смелост да продължи футболния си път, защото винаги един такъв момент е много тежък психологически, но футболът е по-силен от нас, не съм имал съмнение, че ще продължи да играе", каза носителят на приза "Лъвско сърце - Трифон Иванов".

Великов допълни, че при правилна и бърза реакция при случаи, подобни на този с Ериксен, футболистите могат до 100 процента да се завърнат в игра.

„В интерес на истината, при правилна и бърза реакция, успеваемостта може да бъде до 100%. Позитивното, което се извлече, е че се подобри оборудването на всички стадиони, обученията в световен мащаб. Когато имаме необходимата апаратура като дефибрилатори и обучени екипи, успеваемостта може да стигне до 100%“, разясни лекарят на Лудогрец.

Той сподели, че не се чувства като герой и добави, че се връща към момента на инцидента с датския полузащитник

„Невидим герой не се чувствам, във времето се връщам към този момент, а иначе животът ми се промени дотолкова, доколкото, че нашите професии са в сянка – за първи път излязох на преден план“, каза още Великов.

Великов коментира и случая с вратаря на Славия Георги Петков, който пострада при сблъсък с нападателя на Жорди Кайседо и бе откаран по спешност в болница. На терена обаче имаше забавяне поради неотварянето на вратата на линейката на отбора.

„Първо, адмирации на колегите, които си свършиха перфектно работата .Тази случка ни напомни, че трябва да подобрим още оборудването на всички стадиони в България. В Лудогорец работим в това направление. Аз съм част от този процес, но още преди случая с Ериксен, заедно с моите шефове сме разговаряли по темата как можем да подобрим нещата, за да избягваме такива инциденти“, завърши Валентин Великов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Внушава се лъжа, че България изнася оръжие за Украйна
Корнелия Нинова: Внушава се лъжа, че България изнася оръжие за Украйна
Кирил Петков: Засега няма да се вкарват санкции за газа и петрола
Кирил Петков: Засега няма да се вкарват санкции за газа и петрола