НОВИНИ

Да те наказват заради успехите

Манчестър Сити
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 06.08.2023
Чете се за: 06:20 мин.
Спорт
Слушай новината

В английските клубове отдавна са разбрали, че можеш да се рекламираш чудесно чрез мощта на социалните мрежи. Най-пресният пример беше вчера, когато шампионът на Англия Манчестър Сити се похвали в Туитър, че официално вече разполага с Йошко Гвардиол, а хърватинът стана най-скъпият защитник в историята. Хвалбата се изразяваше във видео, в което самият Гвардиол наблюдава как неговият нов мениджър Хосеп Гуардиола пише името си на дъска в съблекалнята на отбора, а секунди след това осъзнава, че е сбъркал и поправя „грешката“ си, като променя „Гуардиола“ на „Гвардиол“. Чиста игра на думи, изглеждаща елементарна, но ползотворна, за да заинтригува потребителите на социалните мрежи. В това видео испанският велик треньор изглежда щастлив. Но дали се и чувства по този начин? Това е големият въпрос след последните му съждения. „Става все по-зле и по-зле! Ние сме наказани, защото печелим трофеи и трябва да играем още повече мачове!“. Това са думите на Гуардиола в навечерието на новия сезон и първия официален мач на тима му срещу Арсенал за Къмюнити Шийлд днес.

„Гражданите“ спечелиха Шампионската лига – на 10 юни срещу Интер в Истанбул. По-малко от два месеца по-късно и сезонът отново стартира – неумолимо и с непрестанни срещи. Ман Сити ще е фаворит на всеки един фронт и ще бъде мишената, в която ще се целят абсолютно всички останали. В петъчната вечер те ще открият и сезона във Висшата лига с гостуване на Бърнли, след това отиват в Атина, за да играят срещу Севиля във финала за Суперкупата на Европа.

Пред декември тимът ще отпътува в Саудитска Арабия, за да изиграе два мача на Световното клубно първенство в качеството си на първенец на Европа, което ще наруши програмата му във вътрешния шампионат. „Свършва един сезон, почиваме две седмици и вече се намираме в предсезонна подготовка. Защо? Та нали ние сме победители навсякъде? Това ли е възнаграждението?“, оплака се испанецът, описвайки ситуацията в съвременния футбол и в частност в неговия отбор. Според Гуардиола в близко бъдеще положението ще стане направо нетърпимо и това ще се отрази най-вече на футболистите.

През миналата кампания най-използвания състезател на „гражданите“ беше Родри, който взе участие в 68 мача. И това няма как да не рефлектира директно върху самите „актьори“ на терена, които се изморяват освен физически, и психически заради непрестанното напрежение от задължителните победи, внимание на фенове, медии, недоброжелатели, социални мрежи. Контузиите зачестяват и това си личи още преди сезона, когато доста от играчите във Висшата лига получиха травми още преди да са стартирали официалните срещи.

Условията няма как да са перфектни и целогодишно – терените са в лошо състояние, особено далеч от Европа, където доста от тимовете провеждат турнета. Разбира се – предимно с рекламна цел, а не за да тренират на пълни обороти. В крайна сметка дори терминът „предсезонна подготовка“ донякъде губи смисъл при положение, че сезонът реално никога не свършва. Ман Сити започна да тренира на 12 юли, месец и два дни след последния си двубой на клубно равнище. Само че доста, да не кажем почти всички от тях, участваха в мачовете на националните си отбори, които продължиха до около 20 юни. И ако ковидът пренареди календара и сега на пръв поглед нещата започнаха да се нормализират – грешите, при това сериозно грешите. Догодина финалът на Шампионската лига е на 1 юни, а 2 седмици по-късно ще започне европейското първенство в Германия. След края на следващия сезон – 2024/2025 ще се проведе първото по рода си световно първенство за клубни отбори с 32 тима.

След това през 2026 идва Мондиалът в САЩ, Канада и Мексико. Разбирате за какво става дума – никога няма да има край и почивка. За рекламодателите – това е прекрасно, за играчите от чисто физическа гледна точка – ужасно, дори за феновете – на моменти леко досадно заради пренасищането от любимата игра. И не на последно място – във Висшата лига вече ще има нареждане за добавено време от около 7-8-10 минути, за да се компенсира евентуално бавене на играта, смени, намеси на ВАР. Това вече го гледахме на Световното първенство в Катар, гледаме го и сега на Мондиала за жени в Австралия и Нова Зеландия.

С други думи – мачовете ще продължават не по 90, а по над 100 минути. И играчите ще бъдат на терена още по-дълго време.

Кой колкото издържи.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират топлата вода в Перник до септември
Спират топлата вода в Перник до септември
Швеция отстрани световния шампион САЩ на Мондиала по футбол при дамите
Швеция отстрани световния шампион САЩ на Мондиала по футбол при дамите