НОВИНИ

Данъчна отстъпка - какви са облекченията за родители на деца под 18 години

Николай Минков
от Николай Минков
20:51, 29.11.2021
7961
Чете се за: 03:45 мин.
Общество
Слушай новината

Приходната агенция ще връща до 900 лева на родители с две деца. Данъчната отстъпка е в пъти по-висока в сравнение с предходни години и ще важи еднократно, само за доходите от 2021 година. Едно от важните условия за ползване на отстъпката е кандидатстващите да нямат непогасени задължения към бюджета.

Право на данъчно облекчение за отглеждане на деца през 2021 г. имат всички родители, които са били на трудови доходи и върху тях са плащали годишни данъци. Нямат право на тази подкрепа всички онези, които не са плащали налози, както и едноличните търговци, които са били на патентен данък или тези, които са получавали само майчинство.

Сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение от родителите, варират от 4500 до 13500 лв. в зависимост от броя на отглежданите деца.

Различни са и данъчните отстъпки, като за едно дете е 450 лв., до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания отстъпката е 900 лв.

Има два начина родителите да кандидатстват за данъчното облекчение или през работодател или чрез годишната данъчна декларация.

"Първият начин е по-бърз, защото от 30 ноември до 31 декември се подава декларацията пред работодател по трудов договор, а той от своя страна до края на януари прави изчисленията и възстановява данъка. При НАП опцията е по-бавна дотолкова, доколкото най-рано данъчна декларация може да се подаде от 10 януари до 3 май 2022 година и практически данъкът се възстановява след проверка в едномесечен срок", заяви Росен Бъчваров, комуникационен директор на НАП.

Бизнесът негодува, че ако работниците масово решат да ползват данъчното облекчение през работодателите фирмите ще бъдат натоварени с допълнителни разходи, с които ще кредитират държавния бюджет.

"През 2021 година данъчните облекчения за деца са увеличени над 20 пъти. Много от работодателите, като малки и средни предприятия, които са особено затруднени от повишените цени на тока, от намалените приходи в следствие на ограничаване дейността от пандемията, ще трябва да плащат тези данъчни облекчения на работниците и то в такъв кратък срок, като това може да създаде ликвидни проблеми в самите фирми и предприятия и ще се създаде затруднение във финансирането на тези облекчения", допълни Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

От НАП не се съгласиха с аргументите на бизнеса.

"Механизмът на ползване през работодател е следният, когато хората, искащи данъчното облекчение го поискат, работодателят приспада дължимия от него данък. Тоест той възстановява на физическите лица данъка и не плаща към бюджета, респективно към НАП", каза още Росен Бъчваров, комуникационен директор на НАП.

Декларацията за данъчното облекчение може да се изтегли от страницата на НАП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдийската комисия към БФБаскетбол с нов председател
Съдийската комисия към БФБаскетбол с нов председател
Българският национален отбор се бори, но допусна втора загуба в световните квалификации
Българският национален отбор се бори, но допусна втора загуба в световните квалификации