НОВИНИ

От догодина: Фойерверки и пиратки в София само след разрешение?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:37, 29.11.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Без пиратки и фойерверки, но не следващия месец, а от следващата година.

Столичната община предлага ограничения на пиротехническите средства, ако не е получено разрешение от районния кмет десет дни предварително.

Общински съветници в София предлагат ограничения на гърмежите от пиратки и фойерверки.

"Всеки от нас може да си купи десет такива, десет такива, и да ги изгърми където си пожелае, в общи линии. Има известни ограничения, но десет такива - от категория F-3. Това са фойерверки, които произвеждат десетки отделни гърмежи", каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Това е проблем за 17 000 души, подписали петиция. Гърмежите нанасят вреди на уязвими групи, сред които бебета, деца с аутизъм, подрастващи с различни синдроми, с обучителни затруднения или преживели посттравматичен стрес. Те дори могат да нанасят трайни вреди.

"Фойерверките и изобщо този шум по-скоро са изключително травмиращи за новородените бебета. Това създава една травма, която след това остава подсъзнателно, за може би цял живот", казва Мина Енева от Фондация "Тацитус".

Според предложените промени от Столична община бенгалският огън, който попада в категория 1, няма да бъде засегнат, но пиратките, които попадат в категория 3, ще изискват разрешение от районното кметство десет дни преди използване.

Ако влязат в сила измененията, ще бъде забранено използването на пиротехника в междублоковите пространства, лечебни и учебни заведения. Предвидените глоби за физическите лица са от 500 до 2000 лв., а за юридическите - от 3000 до 10 000 лв..

От бизнеса очакват разписани работещи правила и се надяват мерките да бъдат спазвани.

"Не знам хората как ще погледнат на това, че ще трябва първо да изпращат едно заявление, пък да чакат неговото одобрение. Иначе всички от бизнеса сме единодушни, че правата и свободите на всеки свършват там, където започват правата и свободите на другия", обясни Дима Савова, собственик на фирма за пиротехника.

Иначе на пазара се предлагат и по-безшумни продукти, но интересът към тях е слаб. Засега намеренията на Столична община ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Ако промените в наредбата бъдат приети, се очаква да влязат в сила догодина.

Репортер: Светозар Костадинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР и "Митници" също ще подават сигнали до Лаура Кьовеши
МВР и "Митници" също ще подават сигнали до Лаура Кьовеши
Все по-малко екскурзии в чужбина отчитат туроператори
Все по-малко екскурзии в чужбина отчитат туроператори