НОВИНИ

Данаил Кирилов: Ще предложим увеличение на наказанията при шофиране след употреба на наркотични вещества

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 23.04.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Политика

И сега са свръхвисоки наказанията, но ще предложим тяхното увеличение. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов по повод наказанията при шофиране след употреба на наркотични вещества.

Той уточни, че юристите от ГЕРБ предлагат в случаите, когато наказанието е от 2 до 10 години - става от 3 до 12 години. От 1 до 6 години става от 2 до 8 години. Прекатегоризираме ги, защото влизат в най-тежките, каза Кирилов.

Повече от 4 часа юристите от ГЕРБ обсъждахме, единият от проблемите беше квалификацията на този вид деяния, в НК понастоящем има 2 правни норми, които уреждат тези престъпления, допълни правосъдният министър.

Поставихме на дебат – когато е употребен алкохол или наркотично вещество, дали това е престъпление по непредпазливост. Разследващите органи са си поставили същия въпрос. Обвинението е променено „при умисъл“. Смятам, че обвинението може да издържи, коментира правосъдният министър по повод катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков.

Предвижда се също така първата година от наказанието да бъде под формата на психиатрично лечение.

Последните изменения са в сила от 1 януари 2018 г. Полицейската статистика – около 3300 случая има през 2017 г. с наркотични вещества и управление на МПС, като след законовите промени тогава са спаднали с около 30%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
99 000 са заразените с COVID-19 в Турция
99 000 са заразените с COVID-19 в Турция
66 нови случая на коронавирус у нас, 13 са активните области
66 нови случая на коронавирус у нас, 13 са активните области