НОВИНИ

Даниел Лорер: Онези, които пипат Изборния кодекс, бутат страната към избори

bnt avatar logo
от БНТ
21:10, 18.11.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Онези, които пипат Изборния кодекс, очевидно бутат страната към избори. В това няма никакво съмнение - имаме обичайните заподозрени: ГЕРБ, ДПС и БСП, които се занимават с Изборния кодекс. Може би единствено в този случай няма никакво съмнение кой предложи промените". Това заяви в "Панорама" Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

Протестите срещу хартиената бюлетина напомнят на ситуацията от 2013 г., коментира Лорер и призова партиите "да слязат от предизборния експрес".

"Да изтеглят този законопроект, който всява раздор и да споделят за какво става дума. Ще ги изслушаме. Ако считат, че това е по-важно от бюджет, война, План за възстановяване и устойчивост, ще направим съответната комисия. За нас обаче това е излишно, освен ако те знаят нещо за предстоящите избори, което ние не знаем".

По думите му ПП и БСП са успели да извадят България от редица кризи по време на кабинета "Петков", но в 48-мия парламент са се оказали от двете страни на въпроса искаме ли да има честни избори.

"Още от ден 1, когато беше гласуван председателят на Народното събрание, ние алармирахме, че всъщност може би това е една задаваща се коалиция, която ще бъде подплатена и с хартиената бюлетина като една евентуална осигуровка за бъдещи избори".

Правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент да се затворят въглищните централи до 2026 г., категоричен е Даниел Лорер.

"Част от медийната истерия на ГЕРБ през изминалата седмица беше точно с цел да заглуши гласа на Европейската комисия, която каза същото. Те бяха така любезни да дойдат в българския парламент, да изслушат въпросите на български депутати и казаха няколко интересни неща - няма затваряне на централи, има намаляване на емисии. Няма План за възстановяване и устойчивост без съдебна реформа. На финал - батериите и ВЕИ-тата са добра алтернатива и никой досега не е предложил друга", каза той.

Ако се стигне до втори мандат, ПП ще предложат правителство на малцинството с много ясна програма. Основно предложение ще бъде премахването на смесеното гласуване и пълното връщане на машините, посочи Даниел Лорер.

"Има и трети мандат, така че възможностите не са изчерпани", заяви той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Цонев: Избирателите на ДПС искат да има редовно правителство
Йордан Цонев: Избирателите на ДПС искат да има редовно правителство
Георги Иванов: Истинските възможности на националния отбор ще се видят след две години
Георги Иванов: Истинските възможности на националния отбор ще се видят след две години