НОВИНИ

Даниел Митов, ГЕРБ: Президентът се намесва пряко в назначенията в бъдещия кабинет

bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 05.12.2021
5332
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Големите коалиции са много трудни за балансиране и ако не се изработят внимателно, има огромен шанс да станем свидетели на грозни сцени и неефективно управление - особено, когато президентството се кани да прекрачи границите на конституцията и на законово установения ред. Това заяви в "Говори сега" заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

В ефира на БНТ Митов обвини държавния глава Румен Радев, че се намесва пряко в назначенията в бъдещото правителство и оказва натиск върху преговарящите политически партии.

"Очевидно е, че президентът иска роля в този кабинет, който се съставя в момента и най-вероятно ще бъдат оставени някои от служебните министри от служебните му кабинети. Това може да не е нарушение на конституцията, но когато президент по време на едно редовно управление започне да действа през министри, които са били от неговите кабинети - тогава е проблем." - заяви Митов.

Заместник-председателят на ГЕРБ изтъкна, че партията няма да се примири с оставането на Бойко Рашков начело на МВР. По думите му Рашков е човек, който идва от далечно и мракобесно минало, служи си с похватите на старата Държавна сигурност и е извършил купища нарушения по време на предизборната кампания.

Даниел Митов постави под съмнение и авторитета и възможностите на Кирил Петков да наложи посоката на управление, която иска, на останалите партии в евентуалната коалиция. Според заместник-председателя на ГЕРБ това ще е особено трудно особено, ако всяка партия поеме самостоятелно управлението на отделно министерство.

"Хубаво е да заложат на разумната промяна, а не на мечти и неизпълними обещания", изтъкна още Митов.

Той заяви, че не е оптимист относно идеята за създаването на министерство на държавните дружества, което да обединява държавните предприятия. По думите му това е още едно доказателство, че наближава ляво управление.

ГЕРБ ще е конструктивна, но силна опозиция, която ще наблюдава много внимателно действията на управляващите, каза още Митов. Според него най-големият проблем на българската политика е нейната деидеологизация.

"Има определена лява вълна в Европа, тя е в голяма степен и позеленяла също - червено-зелена е. Зеленият уклон е новата рационална утопия, която левите са си припознали като поредното упражнение, с което да променят действителността. Десницата трябва да се противопостави на това и е естествено, че това ще се случи", каза Даниел Митов.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Георгиев, "Екогласност": Готови сме да работим със "Зелено движение"
Емил Георгиев, "Екогласност": Готови сме да работим със "Зелено движение"
Ралф Рангник стартира с успех „царуването“ на „Олд Трафорд“
Ралф Рангник стартира с успех „царуването“ на „Олд Трафорд“