НОВИНИ

Даниел Митов: Нашият национален интерес е да помогнем на Украйна с оръжия

даниел митов нашият национален интерес помогнем украйна оръжия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:58, 26.03.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

"Министър-председателят Кирил Петков има някакъв личен дневен ред и е готов да мине през българския национален интерес по отношение на РС Македония, да го стъпче само и само да се изпълни ангажиментите. Премиерът е човек без памет за българската външна и вътрешна политика. Той няма институционална култура". Това заяви пред БГНЕС заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, член на парламентарната комисия по външна политика и бивш външен министър (2014-2017 г.).

Той определи като „съвършено неразбираем формат“ начина, по който в момента премиерът Кирил Петков разговаря с партньорите от РСМ.

„Отдавна предупреждаваме, че МВнР е изолирано от този процес. Премиерът има някакъв личен дневен ред и е готов да мине през българския национален интерес, да го стъпче буквално само и само да се изпълни ангажиментите. Хубаво е поел ангажименти, но той е длъжен да се съобрази както с решенията на парламента, така и с рамковата позиция, а също така с позицията на КСНС“, заяви Даниел Митов.

Той предупреди Петков, че ако тръгне да работи срещу тези „ясни рамкирани позиции, ще срещне отпора не само на опозицията, но и на собствените си коалиционни партньори“.

За Митов остава напълно неразбираемо, защо правителството отказва да помогне на Украйна с въоръжение, вървейки срещу български интерес.

„Нашият национален интерес е да помогнем на Украйна с оръжия. В наш национален интерес е да отговорим твърдо и на г-жа Митрофанова, не просто да беседва премиерът с нея и вика нашия посланик за консултации, разчитайки, че руската страна ще се сети да направи същото. Това няма да стане“, подчерта бившият външен министър.

Той е категоричен, че ние не само на думи и не само с декларации трябва да уеднаквим позицията за помощ за Украйна.

„В момента ГЕРБ е направил повече за Украйна, отколкото българската държава. Премиерът не успя да се сети 10 дни след започването на войната, че е необходим кризисен щаб. Всичко трябва да му се подсказва, това е човек без памет за българската външна и вътрешна политика. Той няма институционална култура“, подчерта Даниел Митов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йосиф Миладинов с титла на 100 метра бътерфлай от първенството на Швайцария
Йосиф Миладинов с титла на 100 метра бътерфлай от първенството на Швайцария
Синиша Михайлович обяви, че левкемията се е завърнала
Синиша Михайлович обяви, че левкемията се е завърнала