НОВИНИ

Даниел Моралес: Завръщането ми в Ботев Враца приемам като втори шанс да се докажа

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
11:31, 24.02.2023
Чете се за: 07:50 мин.
Спорт
даниел моралес напусна цска 1948 завръщане ботев враца
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След първите два изиграни кръга от пролетния дял на Първа Лига отборът на Ботев Враца записа нулево реми при гостуването си в Пловдив на амбициозния Локомотив, след което надделя у дома срещу претендента за евроучастие ЦСКА 1948 с 1:0. Четирите спечелени точки позволиха на врачани да се откъснат пред директните си конкуренти в битката за оцеляване, а само пункт ги дели от 10-ата позиция, гарантираща спасение след редовния сезон.

Ден преди гостуването на директния конкурент Спартак 1918 във Варна, старши треньорът на „зелените лъвове“ Даниел Моралес говори пред Gong.bg.

"Мисля, че всичко, което се случва сега на старта, е обратното на това, което се случи преди една година. Тогава не изкарахме една пълноценна подготовка, докато сега беше по-добра, която дори направихме в България, и беше пълноценна. Мисля, че всичко това идва от работа. Аз се гордея с отношението на момчетата. Знаете, че един тренировъчен процес е важен за клуба. Резултатите идват с много работа, с много труд, с малко късмет. Когато имаш дисциплинирани състезатели и има такива, които искат да се доказват и да играят на по-високо ниво, нещата се получават", коментира Моралес.

Той изрази задоволството си от равенството с Локомотив Пд и победата над ЦСКА 1948.

"В мача с ЦСКА 1948, които са доста квалифициран отбор, искащ да влезе в тройката и да играе в Лигата на конференциите, бяхме успешни. Но всичко това е заради работата ни и заради добрия колектив, в който има дисциплина", обясни треньорът на Ботев Враца.

"Щом отборът показва характер, мотивация и добри игри, това означава, че целият щаб работи добре, както и че клубът работи добре. Много от състезателите, минали през мен, знаят, че това никога не е достатъчно. Никога! Това, което сме направили в първите два кръга, е минало вече и е в историята. Следващият кръг е най-важният! Ние знаем, че имаме още 10 битки до разделянето на първенството и трябва още по-добре да се докажем. Мисля си, че те могат да дадат още, както и аз мога, така и ти например в твоята професия. Нека еуфорията остане за който поиска отстрани, но не и за футболистите, нито ни най-малко за мен. Продължавам така с вдигната глава, защото идват трудни мачове и трябва да се справим още по-добре", заяви още наставникът.

Моралес коментира и завръщането си в Ботев Враца.

"Когато си тръгнах, положението не беше много приятно. На първо място, но не искам да звучи като оправдание – защото не успяхме да проведем една пълноценна подготовка в Албания. Там имахме доста проблеми с терени, с мачове, с дълго пътуване и т.н. След това не успяхме да привлечем състезателите, които искахме. Когато се върнахме тук, имахме проблем с това, че допуснахме пет поредни загуби. Нормално е, когато един треньор не успява да мотивира играчите, да ги адаптира и да играят по-добър футбол, то да дойде неговата смяна. Когато си тръгнах, аз написах в моите страници във Facebook и Instagram, че не си тръгвам сърдит. Трябваше да има промени и най-важното бе отборът да се спаси. След 3-4 месеца ме потърсиха пак. Говорихме отново за причината да напусна и се разбрахме да се върна, защото може би са останали с добро впечатление от този млад специалист Даниел Моралес. Аз съм благодарен на този клуб, защото за втори път ми вярват", обясни Моралес.

Той приема завръщането си в Ботев Враца като втори шанс да се докаже като треньор.

"Един треньор трябва да се доказва постоянно. Така се върнах и началото беше доста добро, защото имаше промяна и т.н. След това дойдоха негативни резултати, когато не можехме да успеем, но както се вижда, за всичко се изисква време. Беше ми даден този шанс и не че искам толкова да се докажа, колкото това, че искам да покажа на хората, че ако има търпение и се дава малко време на даден човек, не на Даниел Моралес, а на всеки един треньор, то нещата може да се подобрят", коментира старши треньорът на Ботев Враца.

На Ботев Враца му предстои гостуване на Спартак Варна утре.

"Искам да поздравя град Варна, че в момента има втори отбор в елита. Аз имах удоволствието да защитавам емблемата на този клуб от 2008 г. до 2009 г. и тогава имахме добър отбор, който обаче се бореше за оцеляване. Ние не успяхме да се спасим от изпадане, но аз останах до края. В момента строят и имат нова база, има и ново ръководство в последните три години, които са решили, че този отбор трябва да е в елита. Варна е град, който заслужава да има два отбора в елита. В лицето на г-н Димитров отборът е изцяло променен спрямо миналата година не само заради състезателите, които е докарал, но и заради постройката на отбора. Гледах техни два мача и видях, че имат чужденци, които определено имат добро качество. Той е един треньор, който е доказан с помощници, с които сме играли заедно и които са добри помощници. Това са хора, които си разбират от работата. Мисля, че ще бъде един доста интересен мач заради това, което сме направили досега, както и заради тяхното качество на отбора", каза Моралес.

На въпроса дали има нужда Ботев Враца от още футболисти, които да подсилят тима и търсите ли такива, Моралес отговори: "Да, клубът винаги е отворен за добри състезатели, но в момента не съм дал задачи на ръководството да ми търси още футболисти. Мисля си, че това, което сега имаме, е достатъчно."

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Янчев: Фокусът ни е насочен към класиране в Европа
Тодор Янчев: Фокусът ни е насочен към класиране в Европа
Френски артист изработва цветя от отпадъци
Френски артист изработва цветя от отпадъци