НОВИНИ

Даниел Вълчев: "Магнитски" има две цели, получаваме два знака

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 12.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Получаваме два знака относно ситуацията със списъка "Магнитски". Първо, че идеологическата, икономическата и политическата борби се изострят между САЩ и Русия и няма сива зона. По отношение на четири от лицата - те са свързани с Русия и подозирани в руски интереси в България. По отношение на г-н Горанов е различно. Това е знак, че САЩ внимателно следят политическия процес у нас и дават знак на г-н Борисов да бъде по-гъвкав в разговорите при евентуално съставяне на евроатлантическо мнозинство в следващото Народно събрание", коментира юристът Даниел Вълчев в "Денят започва с Георги Любенов".

Той изясни смисъла на закона "Магнитски":

"Законът "Магнитски" е акт на американския Конгрес, който дава възможност на американската администрация да налага определени ограничения на чуждестранни по отношение на САЩ физически и юридически лица. В акта има две цели – едната е във финансовата система на САЩ да не влизат пари и други финансови активи, които са със съмнителен, престъпен произход. Втората цел е да се даде възможност на Държавния департамент да оказва политически натиск на други държави".

От юридическа гледна точка относно закона "Магнитски" Вълчев добави: "Законът се прилага единствено по отношение на чуждестранни за САЩ лица. Трябва да се има предвид, че това е административен акт, това не е съдебен акт, дори не е прокурорски акт".

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приказката продължава - Ибинг Ву е първият китаец на финал в АТП тура
Приказката продължава - Ибинг Ву е първият китаец на финал в АТП тура
Националите по тенис до 16 г. ще играят за седмото място на Европейската зимна купа
Националите по тенис до 16 г. ще играят за седмото място на Европейската зимна купа