НОВИНИ

Дариткова от трибуната на НС: Радев руши демокрацията, отправя призиви за еднолично управление

bnt avatar logo
от БНТ
09:29, 24.07.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Политика

В декларация от името на ГЕРБ Даниела Дариткова обвини президента, че вчера, по време на протеста в София, е показал, че за него е непосилна задача да олицетворява единството на нацията. По думите и вместо да зове за спазването на законите, той подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение и целенасочено разделя обществото.

"Под прикритието, че чува гласа на народа, всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление", каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Вчера вечерта за пореден път президентът на Република България показа, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията. С вдигнат юмрук, с подбуди за метеж и обиди срещу законно избраното правителство на България, той призова за разпускане на НС. Призивите на държавния глава от площада и на разследван за престъпления олигарх във Фейсбук подозрително съвпадат. Вместо да зове за спазването на законите, президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение. Нещо повече член на стратегическия съвет на президента е задържан за спиране на метрото в София. Подбудителството към престъпления и нарушение на обществения ред също е престъпление, господин президент", каза Дариткова.

"Още в своята встъпителна реч Румен Радев показа, че парламентът не е удобна институция за него. През целия си мандат досега той непрекъснато демонстрира системно неуважение към институцията, като не присъстваше в нея, дори когато се решаваше съдбата на страната ни при въвеждането на извънредното положение и приемане законодателството за справяне от кризата".

Няма нито една тема от обществен интерес, по която президентът да е насърчил диалог между институциите, политическите партии и обществото, каза още Дариткова.

"В условията на пандемия, вместо да приеме подадената от правителството ръка и да търси максимално съгласие за вземане на решение, Румен Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призовава към омраза и бунтове и зове към неуважение към институциите", допълни тя и призова: "Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и неговото желание за въвеждане на президентска република".

По думите и Радев не се ограничава само до това да всява недоверие в българските институции, но често критикува дори европейските, явно вдъхновен от модела на различни диктатори.

"Ние от ГЕРБ категорично се противопоставяме на незачитането на институциите и законите на страната. На неуважението на лигитимно избраното при законно проведени избори правителство. На исканията за предсрочно разпускане на НС и заставаме категорично срещу опитите за въвеждане на еднолична и безконтролна власт в България", каза още Дариткова.

Тя призова народните представители от всички политически партии ясно да заяват своята позиция - подкрепят или осъждат действията на президента Радев за рушене на институциите.

Декларацията бе прекъсвана от скандирания "Оставка" от страна на депутатите от БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа масова молитва в "Света София" в Истанбул
Първа масова молитва в "Света София" в Истанбул
НС прие предложенията за промени в правителството
НС прие предложенията за промени в правителството