НОВИНИ

НС прие предложенията за промени в правителството

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 24.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Парламентът гласува и прие рокадите в кабинета. Четири оставки и петима нови министри - на вътрешните работи става Христо Терзийски, на финансите е Кирил Ананиев, на икономиката е Лъчезар Борисов, на здравеопазването става проф. Костадин Ангелов и с още един ресор туризъм е вицепремиерът Марияна Николова.

Със 116 гласа "За" НС одобри предложенията за промени. Против се обявиха 89 депутати. След това новите министри положиха клетва.

Очаквано БСП и ДПС гласуваха против промените. ДПС прави това обичайно, не подкрепя този кабинет от самото му начало.

Дебатът беше вял. По-голямата част от него премина в настоявания от БСП тук да дойде лично премиерът да даде мотивите за тези промени в кабинета. Дори бе поискана 15-минутна почивка, след което се оказа, че той няма да дойде в НС.

По повод промените от БСП коментираха, че това са имитации, че настояват за оставката на премиера въпреки всичко. В дебата не се включи никой от ДПС.

Как протече дебатът:

В началото на заседанието Даниела Дариткова прочете декларация от името на ГЕРБ.

Дариткова обвини президента, че вчера, по време на протеста в София, е показал, че за него е непосилна задача да олицетворява единството на нацията. По думите и вместо да зове за спазването на законите, той подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение и целенасочено разделя обществото.

"Под прикритието, че чува гласа на народа, всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление", каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Няма нито една тема от обществен интерес, по която президентът да е насърчил диалог между институциите, политическите партии и обществото, каза още Дариткова и заяви: "Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и неговото желание за въвеждане на президентска република".

Тя призова народните представители от всички политически партии ясно да заявят своята позиция - подкрепят или осъждат действията на президента Радев за рушене на институциите.

Декларацията бе прекъсвана от скандирания "Оставка" от страна на депутатите от БСП.

Георги Свиленски от БСП призова в пленарна зала да бъде и премиерът Бойко Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев представи биографична справка на предложените за министри. Докато той говореше в началото депутати от левицата скандираха "Оставка".

В 10.00 часа депутатите излязоха в 15-минутна почивка.

След почивката Корнелия Нинова заяви, че управляващите се стремят към оцеляване на всяка цена и се страхуват от хората.

"Предлагате имитация на промяна, мимикрия с оставка на министри. Винаги, когато има проблем, се гори бушон, за да се спаси системата. Мотивът е страх, страх от хората, които протестират и страх от търсене на отговорност. Целта каква е? Оцеляване, на всяка цена, без оглед на това какво ще плати държавата", каза Нинова.

"Тази оставка категорично не трябва да бъде подавана. Категорично не трябва да заставаме зад юмрука, а трябва да заставаме зад протегнатата ръка, затова ние протягаме ръка и с този ремонт на правителството, ние даваме нашите цели, така че моля ви, колеги не викайте "оставка" на правителството, защото не знаете какво ще ви донесе това", каза Валентин Николов, депутат от ПГ на ГЕРБ.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дариткова от трибуната на НС: Радев руши демокрацията, отправя призиви за еднолично управление
Дариткова от трибуната на НС: Радев руши демокрацията, отправя призиви за еднолично управление
Кирил Ананиев: Мисля, че мога да помогна
Кирил Ананиев: Мисля, че мога да помогна