НОВИНИ

Изпращат в затвора бивш нацистки пазач на Щутхоф. Участвал в избиването на 5230 души

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
22:10, 23.07.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

93-годишен бивш надзирател в концентрационен лагер беше осъден условно на две години лишаване от свобода. Бруно Дей е обвинен за съучастничество в избиването на 5 230 души. Заради напредналата възраст на обвиняемите и на жертвите, присъдата на Дей се смята за една от последните срещу нацисти.

Бруно Дей. На 93 години. Миналото го застига преди 4 години, когато в архивите на концлагера Щутхоф е разпознат подписа му. През 1944-та Бруно бил 17-годишен. В лагера работел като надзирател в една от наблюдателните кули.

Признава, че е охранявал концлагеристите, но твърди, че не е имал възможност да предотврати смъртта им. Виждал само струпаните тела между бараките.

"Искам да забравя това, не ме карайте да го преживявам отново", повтаряше по време на процеса Бруно Дей.

75 години по-късно към кошмарните спомени от концларегара се връща и Марек Дунин - Уошовиц. На 93 години. Бивш затворник в Щутхоф.

Марек Дунин - Уошивиц: Безразличен съм към този човек. Но знам, че е носил униформа на SS-овец. Служил е като SS-овец в лагера. Дали директно или не, той е участвал в убийствата.

Щутхоф е построен е през 1939, край Гданск. В началото там затваряли полски политически затворници. До края на Втората световна война през лагера минават 110 хиляди души. Умират 65 хиляди. 4 хиляди от които в газови камери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 15-и пореден ден недоволните се събраха под прозорците на властта (обобщение)
За 15-и пореден ден недоволните се събраха под прозорците на властта (обобщение)
Семейство от Сопот остана без дом след пожар в къщата им
Семейство от Сопот остана без дом след пожар в къщата им