НОВИНИ

Качили сме се на плато - няма изявен пик на коронавируса, но нивото на новите случаи е твърде високо

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:32, 23.07.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Още

За втори път този месец достигаме 330 положителни проби за денонощие. Така общият брой на заразените с коронавирус у нас вече надмина 9500.

В четири области в страната - София град, Варна, Благоевград и Пловдив разпространението на вируса е най-голямо. Нови случаи са регистрирани в 23 области.

Качили сме се на плато - показват данните за юли - това означава, че няма изразен пик на новите случаи, но същевременно нивото, на което се задържат, е доста високо и това е притеснително. За първи път в два поредни дни отчитаме над 300 новозаразени с COVID-19.

"При всички случаи ще трябва да се овладеят, защото са вече на твърде високо ниво, критично ниво за нашата здравна система", коментира зам. директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

В близко бъдеще обаче ситуацията едва ли ще се успокои, според проф. Христова.

"Седмица-две-три на това ниво и вероятно и нагоре", каза още тя.

В 23 области има активно разпространение на вируса през последното денонощие. В четири вече много трудно се проследява пътят на заразата - София, Пловдив, Варна и Благоевград.

"Берем плодовете на абитуриентски балове и на футболни мачове, допълни проф. Христова.

Струпване на хора на гъсто и без маски - до седмица-две резултатите не закъсняват.

"Резултатите, които се отчитат, не поставят България в много благоприятно положение", коментира вирусологът Ангел Гълъбов.

Според академик Гълъбов България продължава да е сред трите страни в Европа с най-висок процент заболеваемост от COVID-19 на 100 000 души. А причината, според проф. Христова е подценяване на опасността.

"Вирусът е много по-сериозен от този на грипа, усложненията са много съществени и са необратими", каза тя.

През август все пак е възможно да има някакъв спад в броя на заразените, стига да се спазват мерките. Това е добрият сценарий, тъй като есента ще се срещнем и с грипа, и с коронавируса и от това следват доста проблеми.

"Човек може да се зарази и с двете без никакъв проблем", заяви акад. Гълъбов.

Кой сценарий за развитието на епидемията ще сбъднем, според експертите до голяма степен зависи от самите нас и отговорността ни към околните. Изводът към този момент - не успяваме да спрем разпространението на вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският парламент заплашва да не одобри бюджета, приет от лидерите
Европейският парламент заплашва да не одобри бюджета, приет от лидерите
Радев: Протестът иска оставката на цялото правителство и на главния прокурор
Радев: Протестът иска оставката на цялото правителство и на главния прокурор