НОВИНИ

Пет министерски рокади в кабинета "Борисов 3" (Обзор)

Александър Марков
от Александър Марков
18:02, 23.07.2020
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Четири министерски оставки и промени в пет министерства, обяви днес премиерът Бойко Борисов.

На този фон антиправителствените протести продължават вече 15-и ден. Бойко Борисов остава премиер, от кабинета обаче си отиват министрите на вътрешните работи, на финансите, на икономиката и на туризма. Още утре се очаква промените да бъдат гласувани в Народното събрание. Предстои мащабна програма за възстановяване от кризата заради коронавируса, която ще бъде обявена в понеделник.

Бойко Борисов остава премиер, а това правителство - на власт, но с ремонт, решиха управляващите на фона на 15 дни антиправителствени протести.

Приета е оставката на финансовия министър Владислав Горанов, а на негово място се предлага досегашният здравен министър Кирил Ананиев, който дълги години в поредица правителства беше зам.-мин. на финансите.

На мястото на икономическия министър Емил Караниколов ще седне заместникът му Лъчезар Борисов.

Оглавяващият МВР Младен Маринов също напуска позицията си. За вътрешен министър е предложен директорът на ГД "Национална полиция" комисар Христо Терзийски.

Овакантената позиция в здравното министерство ще поеме шефът на "Александровска" болница проф. Костадин Ангелов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също подава оставка. За ресора ще отговаря вицепремиерът Марияна Николова.

Освен оставките правителството ще представи и нов пакет социални, икономически и финансови мерки в подкрепа на хората и бизнеса.

Придружен от коалиционните си партньори, премиерът Бойко Борисов мотивира приетите министерски оставки с полицейското насилие, упражнено срещу протестиращи в София.

"Аз съм убеден от това, което знам, че по някои от действията на полицията по време на протеста не отговарят категорично на моето разбиране за отношение към протестиращи хора", каза Борисов.

Второ - охраната на протеста на Христо Иванов край "Росенец" е трябвало да бъде организирана, така че да не се стигне до сцените, на които станахме свидетели.

"Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват", категоричен беше Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов си отива заради скандалите около Комисията по хазарта и несъбраните 700 млн. лв. такси от компаниите на избягалия в Дубай с 18 обвинения бизнесмен Васил Божков.

"Безспорно постигна много, но и аз не можах да си отговаря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта 5 години е бил занижен. Има въпроси, които трябва да си понесат всички политическите последствия", допълни премиерът.

Емил Караниколов ще бъде освободен заради бонуси или грантове, които са раздавани в ресорното му ведомство. Относно разграничаването от ДПС премиерът коментира:

"Всяка партия, коалиция отговаря за себе си. Ние отговаряме за нас, за нашата програма, имаме разписан договор, така че действаме по него".

Ще бъде променена и управленската програма с акцент върху още приоритети.

"Свързани с демографията, свързани с възрастните хора, с българските общности в чужбина и т.н.", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

След мандата на този кабинет Борисов смята да се концентрира върху ръководството на ГЕРБ.

"След мандата аз отивам да си ръководя партията, да си укрепваме структурите, защото сега всички я ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителството и се допускат грешки и в самата партия, самият контрол в партията е занижен".

Според Борисов, протестите са белег за демокрация.

За исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев след призива на Христо Иванов кабинетът да инициира тази процедура, Борисов коментира, че за разлика от други институции - нито е овладял прокурорите, нито получава предварително съдебни решения.

"Аз знам мечтите на Христо Иванов отдавна да е главен прокурор. Ето, колегите са тук и като са ме питали защо арестуваха министър на екология или заместник-министър, аз съм им казвал, че така както и аз съм го научил от медиите. Така че да, категорично съм против всякакви показни акции", заяви Борисов.

Има процедура за избор и освобождаване на главен прокурор, завършваща с президентски указ, напомни той.

Оставките и предложенията за промени вече са входирани в деловодството на Народното събрание и по всяка вероятност утре ще бъдат гласувани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15-и ден на протести в София
15-и ден на протести в София
Почти 2000 свободни места останаха след второ класиране в гимназиите в столицата
Почти 2000 свободни места останаха след второ класиране в гимназиите в столицата