НОВИНИ

Рокади в кабинета: Сменят петима министри

Александър Марков
от Александър Марков
10:32, 23.07.2020 (обновена)
10314
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов обяви промените в състава на кабинета след проведения тази сутрин Коалиционен съвет на управляващите в Министерския съвет.

Стана ясно, че това правителство, излъчено от това мнозинство в НС остава на власт, премиерът остава премиер, но ще има сериозни промени.

Приети са трите поискани оставки - на министъра на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов и на вътрешните работи Младен Маринов. Оставка подава и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Борисов обяви и кои са новите лица, които ще поемат министерските постове. Това са:

  • На мястото на Владислав Горанов министър на финансите става настоящият министър на здравеопазването Кирил Ананиев.

  • Министър на здравеопазването става досегашният директор на Александровска болница професор Костадин Ангелов.

  • На мястото на Емил Караниколов министър на икономиката става Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър във ведомството.

  • На мястото на Младен Маринов вътрешен министър става Христо Терзийски, досегашен директор на ГД "Национална полиция".

  • Постът министър на туризма поема Марияна Николова, която запазва и поста вицепремиер.

Рокадите бяха обсъдени вчера от премиера Бойко Борисов и коалиционните партньори Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Премиерът аргументира поисканите и приетите оставки. По отношение на работата на МВР има забележки, свързани с реакцията им на протеста на Христо Иванов край "Росенец", както и някои сцени на полицейско насилие на протеста в София.

"Младен Маринов е изключителен офицер, но има грешки, които се наказват. Действията на полицията по време на протестите и по-точно в "Росенец" не бяха на ниво", коментира премиерът.

Като мотив за освобождаването на Емил Караниколов той посочи, че иска контролът в икономиката да е изключително строг, особено при раздаването на грантовете.

Влизането в Банковия съюз е един изключителен успех на финансите, също и договорените пари от Брюксел. България не само ги запазва, но и увеличава при условие, че бюджетът на ЕС намалява с 60 млрд., подчерта още Борисов.

Премиерът допълни, че освобождава финансовия министър Владислав Горанов, защото контролът върху Комисията по хазарта в последните 5 години е бил занижен.

"Министър Горанов безспорно постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта 5 години е бил занижен. Има въпроси, за които трябва да си понесат всички политически последствия", каза премиерът.

От думите на премиера стана ясно, че правителството ще откликне и ще се вслуша в исканията на протестиращите, а в понеделник ще бъде представен нов пакет от социално-икономически мерки, които да облекчат удара от кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса.

Попитан дали главният прокурор Иван Гешев трябва да подаде оставка, което е едно от основните искания на протестиращите, а и на фона на призива на Христо Иванов към кабинета да инициира процедура по освобождаване на главния прокурор, премиерът заяви, че отдавна знае, че Христо Иванов има огромно желание да бъде главен прокурор. Заяви, че има ясно разписана процедура в Конституцията и в законите на страната по назначаването и освобождаването на главния прокурор и тази процедура завършва с указ, който се издава от президента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хийт удържаха Кингс в тренировъчен сблъсък преди завръщането на НБА
Хийт удържаха Кингс в тренировъчен сблъсък преди завръщането на НБА
ФКСБ спечели Купата на Румъния
ФКСБ спечели Купата на Румъния