НОВИНИ

Валентин Николов: Решението за студения резерв е заради назрялата в обществото нетърпимост към собственици

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 23.07.2020
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

Държавата взима в свои ръце управлението на т.нар. "студен резерв" на ток. Това реши Министерският съвет вчера, а днес се очаква да бъдат гласувани окончателно промени в законодателството. Това се случва, след като Върховната касационна прокуратура се самосезира заради твърдения на председателя на "Да, България!" Христо Иванов, по повод осигуряването на студения резерв от ТЕЦ "Варна", част от който притежава почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

В Сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Валентин Николов определи решението като съчетание между политическо и логично предвид това, че сме в преходен период пред една система, която преминава в друга.

Политическо е насочването на студения резерв към държавната ТЕЦ "Марица Изток II", каза Николов.

"Именно тук е политическото решение във връзка с назрялата в обществото нетърпимост към собственици на инсталирани мощности, а не към самия начин на усвояването на тези пари, реално погледнато ние ги насочваме към държавната ТЕЦ "Марица Изток II", каза той.

Николов уточни обаче, че още преди Ахмед Доган да придобие ТЕЦ "Варна", парите винаги са давани на ТЕЦ "Варна", защото е голяма централа, която обслужва сигурността на системата и още преди да е собственост на ЧЕЗ е обслужвала студения резерв в Източното крайбрежие на България и е балансирала този пазар.

26-27 милиона са се плащали последните 2 години на ТЕЦ "Варна", каза Николов. На ТЕЦ "Марица Изток II" ще се плаща в зависимост от докладите на ЕСО.

Държавната централа ще се справи, защото е най-голямата на Балканите, смята депутатът.

Логическото решение той определи така: Досега студеният резерв се управлява от 2004 година с наредба Номер 11 за запасите от горива. Там се определя по какъв начин трябва да има съответните запаси, как фирмите биват избирани, което става чрез търг. Организацията, която обединява всички системни оператори в Европа казва, че студеният резерв трябва да замества най-голямата единична инсталирана мощност, която има в страната.

Николов е категоричен, че ако не беше преходен период, той би бил против такова решение.

"Защото това застрашава електроенергийната сигурност и системите могат да претърпят големи поражения. Но преходният период - минавайки от студен резерв към механизъм за капацитет, приехме, че прекратяваме механизма за студен резерв и до избирането на механизъм за капацитет, одобрен от ЕК, ние ще минем чрез доклад на ЕСО към министъра на енергетиката, който е задължен да гарантира енергийната сигурност, да може да възлага изпълнението на тези услуги, които трябва да бъдат насочени към ЕСО", каза депутатът.

Николов смята, че цената на тока ще бъде пременена единствено и само, ако не се използват всичките пари за студен резерв, а те са общо за година около 56 млн. лева. Те се събират чрез такса пренос, която отива в системния оператор и тя чрез търг ги раздаваше до този момент. Ако не бъдат изхарчени, трябва да претърпят корекция в пренос, уточни още той.

За срещата на Коалиционния съвет и очакваната рокада в правителството Николов заяви, че това е оценка на политическите ръководства на трите партии, но според него винаги, когато едно правителство мине две или тригодишен период то трябва да направи някои промени, за да може да има нов импулс.

"Фактически, реално погледнато това мисля, че се случва и сега. Ние трябва да дадем нови сили и нов импулс в правителството. Ние трябва да чуем хората", каза още Николов. Но беше категоричен, че винаги ще има хора, които не са доволни от политиките. Смята, че предстои да бъде направена оценка и ще бъдат казани политиките, в които трябва да има по-голяма сила.

ПГ на ГЕРБ застава зад политиките, които министрите, чиито оставки са под въпрос, са осъществявали досега, уточни още депутатът. "Но реално парламентарната група винаги ще застане зад министър-председателя, който избере кабинета - личностите не са толкова важни, колкото политиките, които се следват", заключи Николов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер доближи Ювентус до титлата
Интер доближи Ювентус до титлата
Коалиционният съвет обсъжда промени в кабинета
Коалиционният съвет обсъжда промени в кабинета