НОВИНИ

Борисов разпореди студен резерв при необходимост да се ползва само от ТЕЦ "Марица Изток II"

Александър Марков
от Александър Марков
11:38, 22.07.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Политика

Премиерът Бойко Борисов разпореди студен резерв при необходимост да се ползва само от държавната ТЕЦ "Марица Изток II". Това стана на днешното видеоконферентно правителствено заседание.

Вчера Върховната касационна прокуратура се самосезира и започна проверка на ТЕЦ-Варна и осигуряването на т.н. "студен резерв" от централата. Поводът е публикация на лидера на "Да, България" Христо Иванов във Фейсбук, в която се твърди, че както придобиването на ТЕЦ-Варна, така и договорът с държавата за осигуряването на студен резерв е злоупотреба с 54 милиона лева годишно.

Бойко Борисов, министър-председател: Към г-жа Петкова, след свършването на заседанието, отиваш в Парламента, на нашите депутати от енергийната комисия изрично това, което сме разпоредили, сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо, само от държавната ТЕЦ "Марица Изток II". Това да стане много ясно и те държа лично отговорна.

По-късно енергийният министър Теменужка Петкова обясни и пред депутатите в пленарна зала как ще се използва студения резерв.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: В този преходен период студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на ЕСО и само при необходимост и то на държавната топлоелектрическа централа за този период от време. Това е нещото, с което исках да ви запозная, знаете че това е една много важна тема. По този начин от една страна се гарантира електроенергийната сигурност на страната. Държавната ТЕЦ Марица Изток 2, знаете, че е централата с най-голямата разполагаема мощност кондензационна топлоелектрическа централа и така че така ще бъдат предложенията, които обсъдихме и с колегите и които ще бъдат направени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аоимяма с трето поражение за "Купата на Императора"
Аоимяма с трето поражение за "Купата на Императора"
Димитър Шейтанов допусна 4 гола при дебюта си в Португалия
Димитър Шейтанов допусна 4 гола при дебюта си в Португалия