НОВИНИ

Ще има ли "синя зона" и в неделя за паркиране в София

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:42, 23.07.2020 (обновена)
7984
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Двойно по-голям периметър за "синя зона" в центъра на София и по-дълго работно време за местата с платен престой. Предложението е включено в дневния ред за гласуване на последната сесия на Столичния общински съвет преди лятната ваканция, която се провежда днес. Дебати около това предложение не липсват.

Едно от предложенията е да бъде разширен обхватът на "синята зона" и да достигне 12 000 места вместо досегашните 5 000. Така ще се достигнат естествените граници на булевардите в центъра на София.

Например, "зелената зона" между булевард "Васил Левски" и Канала ще се превърне в "синя зона". Разширението ще бъде насочено и към улица "Опълченска" и бул. "Сливница", за да обхване целия център.

Христиан Петров, общински съветник - ГЕРБ: Една последователна политика, която цели на първо място да има по-малко коли в центъра, в тази посока е и нашето предложение, намаляване на трафика на коли в центъра и в годините е доказано, че разширението на синя и зелена зона дава ефект.

С тезата обаче не са съгласни от опозицията.

Иван Таков, общински съветник - БСП: Целта на управляващите е да направят от центъра на София един голям платен паркинг.

Проблем от БСП виждат и в разширяването на "зелената зона" в Триадица и Слатина. Това предложение обаче идва след заявеното желание на живеещите в тези райони.

Иван Таков, общински съветник - БСП: Вече го имаме този опит, като се въведе локално платено паркиране проблемът се измества на съседната улица, в съседния квартал и става още по-тежък. Това са 1000 места, и същевременно под прикритието на това, че гражданите го искат се въвеждат още 7 000 места в синя зона и това е 2 пъти и половина повече отколкото досега и не само това, синята зона не само в събота, ще работи и в неделя, зелената зона ще работи и в събота.

Въпреки разногласията и опозиция, и управляващи се обединиха около идеята, че София има реална нужда от повече свободни места за паркиране и намаляване на трафика от автомобили в центъра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хронична липса на персонал в болницата в Добрич
Хронична липса на персонал в болницата в Добрич
Акад. Гълъбов: Страната ни е в тройката европейски държави с най-висок процент на 100 000 заболели от COVID-19
Акад. Гълъбов: Страната ни е в тройката европейски държави с най-висок процент на 100 000 заболели от COVID-19