НОВИНИ

Над 15,3 милиона души по света са заразени с коронавирус

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:18, 23.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Изправени пред опасността от нова вълна от COVID-19, европейските страни отново затягат мерките. Увеличава се и броят на тестовете. Отвъд Океана, щатът Калифорния вече е най-тежко засегнат от пандемията. Повече от 15 милиона души са заразените по света, от които над половината са в САЩ и Латинска Америка.

Близо четири милиона са заразените с COVID-19 в САЩ. Повече от 142 000 са смъртните случаи.

Калифорния изпревари Ню Йорк по брой потвърдени случаи - 415 000 са заразените в този американски щат. Подобни са числата и за Флорида и Тексас. В калифорнийския град Аламида отвори център за бързи тестове, като резултатите излизат до 15 минути. Хората обаче са недоволни заради образуването на дълги опашки.

Пандемията оказа огромно въздействие върху икономиката и живота в Калифорния, показва изследване на Калифорнийския университет. Затворените детски градини и центрове засягат най-тежко хората с ниски доходи и семействата с двама работещи родители. Анализатори предупреждават, че без осигурена грижа за децата, тези хора рискуват да загубят работата си, а това означава че се увеличава риска от бедност и глад.

В Европа потвърдените случаи на коронавируса за почти три милиона души, а починалите - повече от 206 000. Най-голямо увеличение на инфекциите се наблюдава в Гърция, Испания, Австрия и Израел.

Испания е в готовност за обявяване на по-строга карантина. Временно са затворени ресторанти, барове и хотели. Барселона ограничи достъпа до плажовете.

Елой Бадиа, представител на властите в Барселона: Намаляваме с 15% максималния капацитет на плажовете, за да намалим вероятността от инфекция и за да осигурим повече място за плажуващите. 15% означава 8000 по-малко хора дневно.

В Австрия и Гърция върнаха задължително носенето на маски на обществени места. В Германия има и нови огнища, а в Бавария два класа с ученици и родителите им са под карантина. Близо 10 000 души в региона ще бъдат тествани.

Израел съобщава за рекорд на новите инфекции от началото на пандемията. При 2000 нови заразени за денонощие ще бъде въведена карантина. За последните 24 часа потвърдените случаи са били 1 977.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападки и остри критики между кандидатите за президент на САЩ
Нападки и остри критики между кандидатите за президент на САЩ
Прокуратурата иска постоянен арест за задържаните при сблъсъците пред бившия Партиен дом
Прокуратурата иска постоянен арест за задържаните при сблъсъците пред бившия Партиен дом