НОВИНИ

14-а поредна вечер на протести: Блокираха ключови кръстовища в столицата (обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
23:01, 22.07.2020
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

14-а поредна вечер на протести срещу правителството. Протестиращите блокираха ключови кръстовища в столицата.

Емблематичното столично кръстовище Орлов мост беше блокирано към 23:00 часа. То е част от внезапното решение на организаторите на протеста да се блокират 7 ключови кръстовища в София: Орлов мост, Халите, "бул. Витоша" и "Патриарх Евтимий", Паметника на Васил Левски, площад "Македония", бул. "Княз Александър Дондуков" и ул. "Георги С. Раковски".

Към 23:30 часа две са блокираните кръстовища - Орлов мост и на бул. "Витоша" и ул. "Патриарх Евтимий".

Днешният протест премина под надслова: "Първо да блокираме София, а след това и държавата".

Всичко започна традиционно малко след 17:00 часа, когато хората започнаха да се събират пред президентството.

Около 19:00 часа протестът се премести пред Министерски съвет, където сградата бяха хвърляни топове хартия.

Малко преди 21:00 часа дойде и призивът за 7-те лъча на протеста.

Кръстовището на бул. "Княз Александър Дондуков" и ул. "Г. С. Раковски" също беше блокирано в знак на протести с искане на оставка на правителството и главния прокурор. Обстановката там беше спокойна. Хората скандираха "Оставка" и "Довиждане". Протестиращите с аплодисменти пропускат линейки и трамваи.

На 14-ия ден от протестите към Съдебната палата полетяха каскети, а към Министерския съвет - тоалетна хартия. Масовото хвърляне на каскети беше с искане за оставката на главния прокурор, а бившият министър на правосъдието - протестиращият Христо Иванов обясни и защо.

"От откровени нарушения на Наказателния кодекс, като например използването на материали, придобити от СРС за цели различни от наказателно производство и тяхната публикация с пропагандно-политическа цел, груби политически изказвания, които са забранени на магистрати", заяви председателят на "Да, България!" Христо Иванов.

Срещу сградата на Министерския съвет летяха рула тоалетна хартия. Протестиращи разказаха, че това е символ на липса на вяра и уважение към управляващите.

"Символът е просто всичко кафяво да се измете оттук, цялата власт, всичко което е управляващо в момента да се измете оттук".

"Трябва да покажем,че сме несъгласни с тази велика простотия наречена МС, ГЕРБ, БСП, ДПС и всички останали боклуци, които са в парламента".

"Няма полезен ход. То е нито да се махнат тези, нито да дойдат следващите.Но хората не пречи да не са недоволни от сегашното положение. Те си казват не искаме да е това, което е в момента".



Протест имаше и пред Българската национална телевизия. Според събралите се БНТ не изпълнява обществената си функция. Протестиращите твърдят, че откакто Емил Кошлуков е начело, доверието в обществената медия е паднало.

Около 21:00 часа антиправителственият протест тръгна на шествие. Протестиращите блокираха 7 кръстовища: Орлов мост, Халите, бул. "Витош" и ул. "Патриарх Евтимий", Паметника на Васил Левски, площад "Македония", бул. "Княз Александър Дондуков" и ул. "Георги С. Раковски". Призивът им е: "Първо да блокираме София, а след това и държавата".

Днес от прокуратурата обявиха, че бившият депутат от СДС Еленко Божков е третият обвинен в хулиганство заради случая със спирането на метрото, като част от гражданското неподчинение срещу правителството. Наложена му е парична гаранция в размер на 1500 лева.

Репортери: Николай Минков, Карина Караньотова, Йоана Миланова

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тубдиспансерът във Варна трупа дългове, а медиците стоят без заплати
Тубдиспансерът във Варна трупа дългове, а медиците стоят без заплати
Къде да държим спестяванията - в банка или вкъщи
Къде да държим спестяванията - в банка или вкъщи