НОВИНИ

САЩ затварят китайското консулство в Хюстън

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:46, 22.07.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

САЩ наредиха затваряне на китайското консулство в Хюстън до петък с цел "защита на американската интелектуална собственост". Пекин определи решението като "възмутително и неоправдано" и заплаши с контрамерки. Според източници на Ройтерс, Китай вероятно ще затвори американското консулство в Ухан. Дипломатическата криза е пореден епизод от ескалацията на напрежението между Вашингтон и Пекин.

Горене на документация в метални контейнери в двора на китайското консулство в Хюстън накара местните жители да повикат пожарната. Огньовете пламнаха малко след обявеното нареждане за затваряне на мисията. Огнеборците обаче не са били допуснати в комплекса.

По-рано американското правосъдие обвини двама хакери в шпиониране на американските разработки на ваксина срещу COVID-19 в полза на китайските специални служби. Двустранните отношения са все по-обтегнати заради обвинения в шпионаж, спорове за търговията и справянето с пандемията, политиката на Пекин в Южнокитайско море и Хонконг.

"Президентът Тръмп каза достатъчно", заяви от Дания държавният секретар Майк Помпео.

Майк Помпео - държавен секретар на САЩ: Излагаме ясни очаквания за поведението на Китайската компартия. Ако не се съобразят ще предприемем действия в защита на американския народ, на нашата национална сигурност, в защита на нашата икономика и работни места.

Пекин нарече затварянето на консулството в Хюстън "безпрецедентна ескалация".

Уан Уенбин - говорител на Министерството на външните работи на Китай: Китай призовава американската страна незабавно да отмени това грешно решение. В противен случай Китай ще вземе легитимни и необходими контрамерки.

Консулството на Китай в Хюстън е една от петте мисии в САЩ, без да се брои посолството във Вашингтон. Пекин напомни, че американската страна има много повече дипломати в Китай. Държавната китайска медия Глобъл Таймс вече провежда сондаж кое американско консулство да бъде затворено като ответна мярка, отбелязва Би Би Си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Братята, нападнали полицаи в Кюстендил, остават в ареста
Братята, нападнали полицаи в Кюстендил, остават в ареста
Държавата ще управлява "студения резерв" на ток
Държавата ще управлява "студения резерв" на ток