НОВИНИ

Коалиционният съвет обсъди кадрови промени в правителството. Какви са вариантите за промени в кабинета?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:20, 22.07.2020
Чете се за: 02:07 мин.
У нас

Коалиционният съвет обсъди кадрови промени в правителството. Лидерите на ГЕРБ, ВМРО и НФСБ са се разбрали да обсъдят с партиите и парламентарните си групи кадровите предложения и утре да се съберат отново в Министерския съвет. Тримата са обсъдили днес и икономически и социални мерки за излизането от кризата с COVID-19.

От всички партийни централи на управляващата коалиция днес отказаха коментар за кадровите промени в правителството и какви са конкретните министри , които смятат , че трябва да бъдат сменени. Премиерът вече обяви, че като преодолеят вота ще решат кой вариант на действие да изберат. Стана ясно и че оставка няма да подават.И така вариантите остават два.Кабинет начело с Борисов и Кадрови промени в състава му или кабинет без досегашния премиер и промени в отделни министерства.

В медийното пространство вече се завъртяха имената две личности, които евентуално могат да заемат премиерския стол - това на Томислав Дончев и на Деница Сачева. Предположенията за тези две личности идва от честите им медийни изяви заедно напоследък. Но засега всичко е сферата на догадките.

Няма невъзможен вариант за промени в кабинета-твърдят всички от управляващата коалиция вече повече от седмица.

Деница Сачева - министър на Труда и социалната политика: Всички варианти са възможни, ще има коалиционен съвет. Лидерите на управляващата коалиция ще вземат съответните решения и ще преценят в какъв формат трябва да продължи да изпълни своите ангажименти и управленска програма това правителство.

Първите министри, чието бъдеще трябва да се реши е на тези с поискани оставки - на финансите, на икономиката и на вътрешните работи. Те бяха поискани от премиера и останаха за обсъждане след вота.Преди два дни финансовият министър каза, че не вижда основание да подава оставка, а икономическият защити другите двама колеги.

Владислав Горанов - министър на финансите: Няма никаква причина да се оттеглям, 10 дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - интеграцията в банковия съюз и приближаването към еврото. Не съм свързан с ДПС.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Ние сме заявили ясна позиция, че сме готови да подадем своите оставки. Аз наистина не разбирам защо колегите ми Горанов и Младенов трябва също да носят този печат.

В защита на финансовия министър се обяви и лидерът на НФСБ Валери Симеонов като каза , че не вижда мотиви за оставката му.

"За мен той е един от малкото успешни финансови министри на целия преход към демокрация", заяви Валери Симеонов.

Според неофициални източници при евентуална смяна на Горанов , на този пост би могъл да застане сегашния здравен министър Кирил Ананиев, който е финансист и бивш заместник на Горанов. Това би повдигнало въпроса и за нов здравен министър. Предположение за кабинет без Бойко Борисов също беше лансирано.

"Няма нищо невъзможно след коалиционния съвет, включително правителство без Борисов като премиер - "не мога да ви кажа кой е най-вероятният сценарий, въпрос на обсъждане е", уточни Валери Симеонов.

Томислав Дончев и Деница Сачева се завъртяха като имена най-вече заради дадената вчера веднага след вота пресконференция в парламента, на която журналиситите разчетоха заявка за по-специално отношение към тях в ГЕРБ. Зад тях застана голяма част от парламентарната група и те начертаха целите на управлението от тук нататък. На нея Дончев само потвърди, че ще има промени, но без конкретика.

"Дали ще има промени, да ще има промени. Никой от нас не иска и не мечтае всичко да бъде както е било преди 2 седмици. А и няма нужда", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Очакването е управляващите бързо да постигнат решение за обновлението на кабинета.

Коалиционният съвет се събира утре сутрин. Тогава вероятно вече ще стане ясно какви ще са кадровите промени в кабинета. След това те ще трябва да бъдат гласувани от парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на заразените с COVID-19 у нас. Оздравелите - рекорден брой
Ръст на заразените с COVID-19 у нас. Оздравелите - рекорден брой
Протестите в страната
Протестите в страната