НОВИНИ

Борисов: Договорихме 2 млрд. повече за България

Александър Марков
от Александър Марков
20:04, 22.07.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
Снимка: Архив

Въпреки по-ниския общоевропейски бюджет за следващите седем години, България ще получи около 2 млрд. лева повече. Това обяви премиерът Борисов при подписване на концесията на Летище София. На церемонията присъстваха посланиците на Германия, Франция и Австрия.

В следващите 7 години България може да получи около 29 млрд. евро - 16 по многогодишния бюджет, 12,5 - по Механизма за възстановяване и устойчивост. Борисов благодари на посланиците на Франция, Германия и Австрия и техните лидери за подкрепата на Европейския съвет.

Бойко Борисов, министър-председател: Канцлерът Себастиан Курц направи такова изказване пред Европейския съвет, все едно беше българин. И за защитата на външната ни граница, защото се справяме най-добре от всички, и за 200-те милиона евро допълнително за бедните райони в България, особено за Северозапада.

Борисов благодари на канцлера Меркел и на френския президент Макрон.

Бойко Борисов, министър-председател: Включително и за медицинския протокол и как трябва всички заедно да действаме в условията на пандемия. И, разбира се, подкрепа за близо 2 млрд. повече за България въпреки над 60 млрд. по-нисък бюджет на ЕС.

Коментарите си Борисов направи при подписването на договора за концесия на летище София - със "Соф Кънект", в която влизат германски, френски и австрийски компании.

Бойко Борисов, министър-председател: И нашите политически опоненти, които твърдяха, че едва ли не тази концесия се прави за турска компания, непрозрачно, днес с присъствието си на посланиците, доказахме точно обратното. Рано или късно, истината винаги излиза наяве, така че Ви благодаря.

Концесията на летището е за 35 години, а инвеститорът се ангажира да вложи 608 млн. евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците ще бъдат без маски в час в началото на новата учебна година
Учениците ще бъдат без маски в час в началото на новата учебна година
Напрежение между Атина и Анкара заради турски сондажи
Напрежение между Атина и Анкара заради турски сондажи