НОВИНИ

Кристиан Вигенин: За България бяха планирани повече пари, отколкото Борисов договори

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 22.07.2020
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

"Не виждам основания за кой знае каква гордост от страна на премиера, че България е получила едни пари, на които така или иначе има право", така коментира Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС от БСП, в "Още от деня" 29 млрд. евро, които страната ни ще получи от ЕС за следващия 7-годишен период.

И поясни, че когато министър-председателят е тръгнал за Брюксел, за България са били планирани повече средства, отколкото когато се е върнал.

„Когато премиерът тръгна за Брюксел, за България бяха планирани повече средства, отколкото когато се върна. Не знаем как са протекли преговорите в Брюксел, защото министър-председателят, в противоречие с правилника на Народното събрание, не намира за нужно да обясни с какви цели отива там, нито си прави труда да ни информира след това. Подходът на Борисов е да неглижира институциите“, заяви Вигенин.

Той обясни, че има хора, останали с впечатление, че някой е натоварил на самолет 29 млрд. евро и сега започва да ги раздава.

Вигенин подчерта, че Борисов в противоречие на правилника на НС не намира за нужно да информира парламента с какъв мандат, с какви цели отива на заседанията на Европейския съвет, нито информира народните представители след това и това е неглижиране на тази институция.

"Смятам, че институционалната култура изисква министър-председателят да информира не през медиите и Фейсбука си, а да информира в Народното събрание", заяви заместник-председателят на НС от БСП.

Тези 29 млрд. евро са средства, на които ние ще имаме право. За да успеем да ги получим, имаме да свършим много работа и тези средства в много по-голяма степен са обвързани с върховенството на закона.

"Европейските лидери и Европейската комисия все по-отчетливо поставят въпроса за това, че не може с европейски средства да се финансират правителства, които злоупотребяват с тези средства", каза Кристиан Вигенин.

Той припомни, че и в момента изпълняваме предишната 7-годишна финансова рамка. От всички пари, на които имаме право от ЕС, към днешна дата са разплатени към 36% и нещо. ЕС има определена насока в политиката и ние в нашите действия и програми трябва да се съобразим по отношение на иновациите, модерната икономика, електронното управление, по отношение на екологичните аспекти на политиката и икономиката, защото един от големите проблеми, с които ще се сблъскаме е декарбонизацията - проблем с нашите ТЕЦ, които са на въглища, тъй като са намалени средствата за това. И коментира, че по тези теми трябва да се научим да говорим по-експертно, защото "който и да е министър-председател, България няма да остане без пари от европейския бюджет".

За вота на недоверие вчера Вигенин коментира, че това е първият вот, който е с пълна подкрепа на хората от площадите, въпреки че не мина. Няма как да мине, защото истинска опозиция в този парламент е само БСП. Хората от протестите викат "Оставка" за правителството, защото им омръзна да живеят в страна, в която корупцията и мафията са овладели институциите и обществения ресурс, включително и европейските средства, подчерта депутатът от БСП.

„Диктатурата се развива, но опозицията има друга визия за нещата. Днешният екип в БСП е различен и със своите действия в парламента доказва, че това е една различна БСП, която е готова да даде нова перспектива на страната“, заяви Вигенин.

Вигенин бе категоричен, че с действията си главният пркурор делегитимира прокуратурата и затова БСП иска неговата оставка. Той обясни, че с искането за изслушване на главния прокурор и представянето на доклад от него е използване на парламентарните механизми. „Опитваме се чрез нашата дейност в парламента да допринесем за това, което искат хората на улицата.Това е разликата между нас и останалите. Ще попитаме Иван Гешев за нахлуването в президенството, за публикуването на лича кореспонденция, за политическата намеса, която неведнъж той демонстрира. Няма да спрем, докато не получим оставките на Борисов и Гешев“, завърши Кристиан Вигенин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вирусолог: Коронавирусът е тук, но не сме изгубили битката
Вирусолог: Коронавирусът е тук, но не сме изгубили битката
Столичани с две изравнителни сметки за парно и топла вода
Столичани с две изравнителни сметки за парно и топла вода