НОВИНИ

Няма да има протести в болница "Свети Мина" в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 22.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.

Няма да има протести в пловдивската общинска болница "Свети Мина", стана ясно след спешна среща в София между управителя на Националната здравноосигурителна каса и ръководството на болницата. Напрежението сред медиците възникна заради липса на средства за лечението на пациенти с COVID-19.

Една от причините за недоволството на работещите в общинската болница е разкритото отделение за пациенти с коронавирус. Вече втора седмица лечението им финансово се поема от здравното заведение заради липса на договор с Националната здравноосигурителна каса.

В момента в отделението са настанени 21 пациенти при общо 30 места. Медиците не бяха съгласни и с настояването на НЗОК да се закрият 30 легла в други две отделения за сметка на разкритите за COVID-19. Искания имаше и за увеличаване на месечния бюджет, отпускан от Касата.

311 000 лв. на месец е лимитът, отпускан от НЗОК на болница "Свети Мина". За да няма задължения, са нужни поне 420 000 лв., категорични са от здравното заведение.

Флора Димитрова- председател на КТ "Подкрепа" в болницата: Увеличаване на лимита, за да може ръководството на болницата да ни плаща навреме, да може да се увеличи месечното възнаграждение и хората да работят спокойно, с достатъчно количество консумативи, материали.

До момента болницата поемаше за своя сметка лечението на болните от коронавирус, като средствата за един пациент на ден са 167 лв.

След срещата в София е решено от утре да влезе в сила клинична пътека за лечение на коронавирус. Лимитът, по който работи болницата обаче няма да бъде увеличен.

Проф. Петко Салчев - управител на НЗОК: Няма да има увеличаване на леглата, както се иска. Посъветвахме го да предложи на Надзорния съвет допълнително за сключване на договор по 39 пътека, защото се оказа, че болницата няма договор дори и за пневмонии.

Петър Петров- управител на МБАЛ "Свети Мина": Не сме действали под натиск. Има заповед на РЗИ за създаване на такова отделение и сме длъжни да се подчиним. Има заповед, която изпълняваме и работим да сключим договор.

Вече са изплатени и заплатите на персонала.

Дани Каназирева- областен управител на Пловдив: Ние щадим нашите болници. И "Свети Мина" може да го потвърди, както и Транспортна болница. Ние 5 месеца ги щадяхме и не сме откривали там отделения. Вие знаете, че всичко се концентрира в рамките на три болници. Но не може три болници да изнемогват, да имаме повече болници и цялата тежест да е само върху три от тях.

Проблемът с недостига на служители в ковид отделението също вече е преодолян.

Общинският съвет в Пловдив гласува днес и отпускането на 270 000 лв., които да покрият стар дълг на болницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две деца оцеляха след скок от трети етаж в Гренобъл
Две деца оцеляха след скок от трети етаж в Гренобъл
Пранди повика двама нови на лагера на националите
Пранди повика двама нови на лагера на националите