НОВИНИ

Столичани с две изравнителни сметки за парно и топла вода

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:21, 22.07.2020
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

С две изравнителни сметки за парно и топла вода ще се окажат тази година столичани. "Топлофикация София" е изчислила сумите, които трябва да бъдат върнати на абонатите заради намалената цена на парното. Първата част от връщането вече е започнала с юнските фактури. Това изравняване е направено от Топлофикация София и е на база цена. Отчетено е намалението на цената на топлинната енергия, която беше коригирана от Комисията за енергийно и водно дружество със задна дата. От топлофикацията са изпреварили топлинните счетоводители в сметките и затова вече връщат пари.
През следващия месец ще са готови и изчисленията на топлинните счетоводители за консумацията на енергия, тогава се чака крайната равносметка дали има да плащаме на Топлофикация или да получаваме пари.

Още от юни "Топлофикация София" е изчислила колко пари би трябвало да ни бъдат върнати заради по-ниската цена на парното и топлата вода със задна дата. Сумите вече са фактурирани и изпратени на клиентите. Резултатът обаче се оказва неокончателен, а прогнозен. Сметката е направена на базата на изпратените фактури и същите, сметнати при по-ниска цена.

Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация София": Като се извади от по-голямата по-малката сума се получава разликата, която трябва да получи всеки един потребител.
Всички тези сметки които сме посочили за възстановяване ще бъдат прихващани от следващи сметки включително и от изравнителната фактура, ако има суми за доплащане, но с тези суми не могат да се покриват стари просрочени задължения.

Вече са готови и годишните фактури на топлинните счетоводители след отчитане на реалното потребление, те обаче са дадени на абонатите само за справка и евентуално обжалване. Ще влязат в сметките ни през август.

Милена Стоянова, управител на "Техем" за България: Последните изравнителни сметки са крайно нехарактерни, заради промяна на цената със задна дата, затова и голяма част от нашите клиенти ще имат суми за получаване.

Според изчисленията на един от големите топлинни счетоводители у нас заради намалението на парното и топлата вода със задна дата, близо 73% от клиентите имат да получават пари от топлофикациите, а 27% имат да доплащат. Заради намалението отделно всички абонати ще получат намаление на сметките със задна дата средно с 10%. Средните суми варират между 43 и 84 лева.

Общото потребление за отминалия отоплителен сезон за парното и топлата вода е около 410 лева за апартаменти до 50 квадратни метра и до близо 800 лева за апартаменти до 100 кв.

Въпреки че зимата е била по-топла с близо градус от по-миналата, много от хората са потребили повече енергия заради това, че се е наложило да стоят вкъщи заради пандемията от коронавирус. Въпреки това една трета от хората би трябвало да получат обратно между десет и сто лева, а едва една десета да платят същите суми.

Сумите за възстановяване могат да бъдат получени на каса или прихващани от бъдещи сметки. От тази година има и промяна в сроковете за обжалване на фактурите.

Петя Маргаритова, управител на "Нелбо София": Крайният срок е 31 август и бихме искали потребителите да са наясно, че след този срок никакви рекламации няма да бъдат приети или да бъдат процедирани.

Счетоводителите предупреждават клиентите, че ако не осигурят достъп за отчет до апартамента си в този срок, ще трябва доплащат енергия на пълна мощност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Вигенин: За България бяха планирани повече пари, отколкото Борисов договори
Кристиан Вигенин: За България бяха планирани повече пари, отколкото Борисов договори
Премиера на "1984" по Оруел в Нов театър НДК
Премиера на "1984" по Оруел в Нов театър НДК