НОВИНИ

Учениците ще бъдат без маски в час в началото на новата учебна година

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:07, 22.07.2020
5368
Чете се за: 01:32 мин.
Още

Важно за учениците и родителите - какви са плановете за новата учебна година. Децата няма да носят маски в час и няма да се мери температурата им, каза просветният министър Красимир Вълчев пред парламентарната комисия по образование. Новата учебна година ще започне присъствено, но при необходимост бързо ще се преминава към дистанционно обучение за от 3 до 5 учебни дни. А междучасията ще са по различно време, там, където е възможно.

В столичното 125-то училище приветстват решението на министерството за присъствена нова учебна година.

Стефана Петрова, зам.-директор на 125-то СУ: И ученици, и преподаватели, смея да твърдя и родители наистина очакваме времето, в което ще бъдем присъствено в училище.

Казват обаче, че е трудно осъществимо учениците от началния етап да имат междучасия или да посещават стола по различно време.

Ирена Тасева, начален учител, 125-то СУ: Ние сме едно голямо училище и там, където има повече паралелки не зная как може да стане на практика това. Малко ми е трудно да си представя как едни ще учат, а другите ще почиват.

Ще има шум по коридорите, ще се пречи на учебния процес, казват тук. От министерството са съгласни, че въвеждането на различните междучасия не може да стане във всички училища. Но напомнят, че разделянето на класовете ще помогне по-малко деца да учат дистанционно.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката При наличието на болно дете да се тества само класа и това да става минимум брой дни примерно 3, 4 максимум 5 дни, което е разумният период.


Да не се смесват начален и горен курс, предлагат още от министерството.Тук отдавна го правят, а имат и друга идея как максимално да защитят учениците си.

В столичното 125-то училище са решили учениците от гимназиалния и прогимназиалния етап да не се местят по различните кабинети, а да останат в една класна стая.

Стефана Петрова, зам.-директор на 125-то СУ: В момента се опитваме да направим така, че всеки кабинет да бъде оборудван с всичко необходимо, с технически средства, така че да могат колегите да са тези, които се движат.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката Да, точно това е един от вариантите, които ние обсъждаме, един клас в една класна стая, ако е възможно.

Ще се изготвят здравни протоколи и всяко училище ще утвърди план за действие при заболял ученик.Така те ще превключват бързо на електронно обучение. Ще се тестват учениците и учителите, училището ще се дезинфекцира.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: По отношение на скринига на температурата специалистите са по-скоро песимистични, че трябва да се прави такъв скрининг, няма да осигури допълнително увереност, но при съмнение за висока съответно температура децата ще бъдат извеждани.

Учениците няма да носят маски в час. Запазва се сравнително ниския процент на заболели деца у нас и вероятността заразата да се пренесе чрез тях, каза още министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест пред БНТ
Пореден протест пред БНТ
Борисов: Договорихме 2 млрд. повече за България
Борисов: Договорихме 2 млрд. повече за България