НОВИНИ

Държавата ще управлява "студения резерв" на ток

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:31, 22.07.2020
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Държавата взима в свои ръце управлението на така наречения "студен резерв" на ток. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет, а утре се очаква да бъдат гласувани окончателно промени в законодателството. Това се случва ден, след като Върховната касационна прокуратура се самосезира заради твърдения на председателя на "Да България" Христо Иванов, по повод осигуряването на студения резерв от ТЕЦ "Варна" част от който притежава почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

От години Европейската комисия настоява България да премахне понятието студен резерв и да престане да плаща на централи само за да са в готовност да бъдат пуснати до шест часа при недостиг на ток в страната. Практиката е определяна като непазарна.

Бойко Борисов, министър-председател: Към г-жа Петкова, след свършването на заседанието, отиваш в Парламента, на нашите депутати от енергийната комисия изрично това, което сме разпоредили, сваляш Студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо, само от държавната ТЕЦ "Марица Изток II". Това да стане много ясно и те държа лично отговорна.

До този момент всяка година държавният Електроенергиен системен оператор обявяваше търгове в края на юни за доставка на студен резерв. При формирането на резерва, от системния оператор искат винаги да има на разположение такава мощност, която да компенсира работата на един блок на АЕЦ Козлодуй, в случай, че той излезе от работен режим.

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум: Има два вида резерв - горещ и студен, горещият резерв е най-скъп, защото това са мощности, които всеки момент са готови да бъдат стартирани. Студеният има от два до шест часа период да рестартира мощностите.

През миналата година търговете за студен резерв са спечелени от пет централи като най-голяма мощност гарантира ТЕЦ Варна. Държавната ТЕЦ Марица изток 2 не е сред победителите в търга. Дружеството е в тежко финансово състояние. Сега вместо публични търгове, студеният резерв ще се разпределя със заповед на министъра докато бъде премахнат окончателно.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: В този преходен период студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на електроенергия системен оператор и само при необходимост и то на държавната топлоелектрическа централа за този период от време.

Според енергийни експерти обаче тази промяна може да бъде тълкувана като грубо вмешателство в енергетиката.

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум: Това е меко казано безобразие, защото студеният резерв трябва да се определя въз основа на търгове. Правилният подход би бил да се проведе нов търг с участие на повече участници и да се определи тази цена, която би била най-добра за системата, защото всички ние ще калкулираме тази цена в нашите сметки.

Промените за определяне на студения резерв ще бъдат гласувани утре окончателно от народното събрание, след като бяха вкарани през друг закон в парламента.

Репортери: Цветелина Катанаска, Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ затварят китайското консулство в Хюстън
САЩ затварят китайското консулство в Хюстън
Ръст на заразените с COVID-19 у нас. Оздравелите - рекорден брой
Ръст на заразените с COVID-19 у нас. Оздравелите - рекорден брой