НОВИНИ

Ръст на заразените с COVID-19 у нас. Оздравелите - рекорден брой

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:26, 22.07.2020
Чете се за: 01:26 мин.
Още

Рекорден брой оздравели от COVID-19 днес. 316 са преборилите заразата през последното денонощие. Досега бяха под 200. Висок обаче остава и броят новозаразени - 325.

Очакваше се есента да достигнем 10 000 заразени с COVID-19. По всяка вероятност това ще се случи до края на този месец.

Александър Симидчиев - пулмолог: Явно е - епидемичният процес не стихва. В този месец, когато всички очакваха, че ще са по-малко, те не са по-малко, а са повече.

Само три дни през юли заразените за денонощие са били под 150 активни случаи. Броят им се удвои за по-малко от месец. Това директно се отрази на лекуваните в болница, които вече твърдо са над 600 излекувани.

И докато в първите месеци на епидемията заразените деца рядко проявяваха симптоми, вече има няколко случаи на деца с пневмония заради коронавирус. Тенденцията е броят на хората в болница да расте и това значително да повиши натиска върху здравната система.

Александър Симидчиев - пулмолог: Легла имаме достатъчно. Проблемът е, че леглата трябва да бъдат оборудвани с апаратура и с кадри, тоест с компетентни медицински специалисти.

За последните три седмици новозаразените медици надминаха 170. Починаха двама.
Притеснително е, че регионалните здравни инспекци все по-трудно се справят с обхващането на контактните лица. Вече има сигнали, че на места има забавяне, което засилва епидемичния процес. В столичната здравна инспекция втора седмица търсят доброволци - студенти по медицина. Като дифузни огнища на зараза се оформят три области - София, Пловдив и Варна.

Александър Симидчиев - пулмолог: Една трета от хората носят маските под брадичката, дори не покриват устата си, още 20% под носа, поне половината от хората носят маските неправилно, а отделен е въпросът е, че голяма част от хората въобще не носят маски.

Истинският проблем според експертите ще дойде през октомври, когато грипните вируси се срещнат с COVID-19. Лекари предупреждават, че трябва да се изработи алгоритъм за ясното им разграничение.

Александър Симидчиев - пулмолог: Дават идентични оплаквания - хората ще имат температура, ще кихат, ще кашлят, и няма да е ясно дали е коронавирус или нещо друго.

Вариант за справяне с проблема според д-р Симидчиев е по-ранната противогрипна ваксинация.

Александър Симидчиев - пулмолог: След като се ваксинират хората, се изисква месец, месец и половина да се развие имунитета, ако сега направим ваксинацията - някъде септември, октомври вече ще имаме развит имунитет в рамките на популацията.

Противогрипната ваксина обаче все още не е готова. Спазването на дистанция и ползването на маска е достъпната възможност за ограничаване на вируса на този етап.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата ще управлява "студения резерв" на ток
Държавата ще управлява "студения резерв" на ток
Коалиционният съвет обсъди кадрови промени в правителството. Какви са вариантите за промени в кабинета?
Коалиционният съвет обсъди кадрови промени в правителството. Какви са вариантите за промени в кабинета?