НОВИНИ

Тубдиспансерът във Варна трупа дългове, а медиците стоят без заплати

bnt avatar logo
от БНТ
23:25, 22.07.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Специализирана болница за белодробни заболявания във Варна отново е в критично финансово състояние. Лечебното заведение има 340 хиляди лева дългове към НАП, за ток и вода и към доставчици на лекарства и храна за болните от туберкулоза. А работещите в болницата не са получавали заплати от 3 месеца.

От години Тубдиспансерът във Варна трупа дългове и е на ръба на оцеляването. Причината е ограничената субсидия, която Министерството на здравеопазването отпуска за лечението на болните от туберкулоза - 58 лева за пациент на ден.

Доц. д-р Христо Ганчев, управител на Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна: Но нуждите... са на 100 лева. Значи 40 лева разлика. И накрая на годината 400 000 лева ми липсват. И като те притискат за плащане на фирми и задължения, естествено, че заплатите ще изостават.

Заради нередовното изплащане на заплатите, желаещи да работят в болницата няма. И за да има кой да се грижи за пациентите с туберкулоза се наемат пенсионирани медицински сестри.

Велислава Петкова, медицинска сестра: Условията, както виждате, са лоши. Заплати нямаме. При тези условия, при тези ниски заплати, които и не ги дават, никаква заинтересованост от никого. Един ден и ние ще напуснем и не знам какво ще стане.

Това не са единствените проблеми за болницата. От години сградата се руши, а ремонт не е правен от повече от десетилетие.

Сградният фонд на болницата е в критично състояние. От стената е паднала боята и мазилката.

Обмисля се вариант стационарът за болните от туберкулоза да бъде преместен в специално обособен етаж в Инфекциозната клиника. Така ще намалеят разходите на Тубдиспансера и той ще може да оцелее.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
330 нови случаи на COVID-19 у нас. 11 са заразените медици, починали са 8 души
330 нови случаи на COVID-19 у нас. 11 са заразените медици, починали са 8 души
14-а поредна вечер на протести: Блокираха ключови кръстовища в столицата (обобщение)
14-а поредна вечер на протести: Блокираха ключови кръстовища в столицата (обобщение)