НОВИНИ

8 случая на коронавирус в дом за възрастни хора в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
16:16, 23.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

8 случая на коронавирус в дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе. Заразени са петима от живеещите там и трима души от персонала.

Заради коронавируса хората, които живеят в дом "Възраждане" не са излизали навън от 4 месеца и половина. И въпреки принудителната изолация, заразата все пак успя да влезе в дома.

Първите положителни проби са на трима души от персонала - 60-годишен шофьор на линейка и две санитарки.

По-късно днес стана ясно, че са заразени с COVID-19 и петима възрастни. Те са между 70 и 84 години, имат и придружаващи заболявания.

В дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе са настанени 215 души. И петимата възрастни, които са с положителни тестове за коронавирус, не са в тежко състояние. Те са живеели самостоятелно, на различни етажи в сградата.

Ани Венкова - директор на Дом за възрастни хора "Възраждане": Последните двама са от вчера с положителни тестове. Още вечерта ги настанихме, но са без симптоми, без температура. Другите трима бяха настанени по друга причина, те си имат съпътстващи заболявания.

От персонала освен шофьорът, който е в болница, под домашна карантина са поставени и две санитарки, които са с положителни тестове, но без симптоми. От Община Русе казаха, че вече е направена дезинфекция на сградата и се вземат необходимите предпазни мерки. Това потвърди и Здравка Минчева, която живее в дом "Възраждане". В понеделник тя обяви гладна стачка, защото в продължение на четири месеца и половина на всички там им беше забранено да излизат, даже и на двора, с цел превенция.

"Има отговорници по етажи, на които им се каза да предупредят всички домуващи да спазват строго лична хигиена, да не се събират повече от двама човека във фоайетата… Притеснявам се, защото с тази изолация, в която бяхме, ние сме много отпаднали. И се притеснявам, защото сме хора с придружаващи заболявания", заяви Здравка Минчева.

През месец май тестове за COVID-19 са направени на всички хора, настанени в социални домове в община Русе. Предстои поетапно обитателите на дом "Възраждане" отново да бъдат тествани.

113 са заразените с коронавирус до момента в Русенско, 44 са свободните легла в трите болници в града.

Автори: Даниела Василева, Светослав Шаламанов, Николай Лазаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ани Вангелова със загуба на турнира в Белград
Ани Вангелова със загуба на турнира в Белград
Мирча Луческу поема Динамо (Киев)
Мирча Луческу поема Динамо (Киев)