НОВИНИ

Депутатите решиха: Пари за "студен резерв" ще се дават само на ТЕЦ "Марица изток II "

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
14:24, 23.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Парламентът реши търговете за поддържане на т. нар. "студен резерв" да бъдат отменени, а финансирането за поддържане на готовност за аварийно подпомагане на енергетиката да бъде отпускано единствено на държавната ТЕЦ "Марица изток 2".

Решението бе прието със 105 гласа "за", 12 против и нито един въздържал се от всички 117 народни представители, участвали в гласуването.

Досега, за да поддържат системите си в готовност за допълнителни количества ток, държавно финансиране получаваха четири компании - ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3", "Топлофикация Русе" и ТЕЦ-Варна, чийто cъсобственик е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган.

От ДПС реагираха, че решението се взима само заради собственика на ТЕЦ Варна и това предизвика размяна на реплики.

Рамадан Аталай - депутат от ПГ на ДПС: "Това, което правите в момента, е само омраза и разклащане на енергийната система и ще бъдем осъдени в ЕС".

Искрен Веселинов - депутат от ПГ на Обединени патриоти: "Няма омраза. С любов ще ви отнемем тези милион и с любов ще ги насочим към държавната енергетика".

Валентин Николов - депутат от ПГ на ГЕРБ: "Не е важното собствеността. Важното е на кого се дават парите. Би трябвало да се дават на централите. Но понеже вече е политическа обстановката, е важно и кой е собственикът".

Таско Ерменков - депутат от ПГ на БСП: "Радвам се, че благодарение на това решение ТЕЦ "Марица изток 2", мините и хората, които са заети там работят".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лилия Иванова е освободена от длъжността зам.-министър на икономиката
Лилия Иванова е освободена от длъжността зам.-министър на икономиката
Виляреал назначи Емери за срок от три години
Виляреал назначи Емери за срок от три години