НОВИНИ

Ниски добиви на мед в Североизточна България. Ще поскъпне ли пчелният продукт?

bnt avatar logo
от БНТ
16:54, 23.07.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Регионални

От катастрофално ниски добиви на мед се оплакват пчелари от Североизточна България. Те прогнозират, че заради това, цената на пчелния продукт на дребно ще се вдигне с около 20 на сто, а на едро - дори и с повече.

По време на пандемията търсенето на мед се е повишило заради благотворното му влияние върху имунната ни система. Тогава пчеларите са имали негласна договорка да не вдигат цените. Сега обаче са категорични, че предстои поскъпване, тъй като добивите са намалели с над 50 на сто в сравнение с миналата година.

Иван Кънев, председател на Федерация на българските пчелари- Русе: Цената на едро - тя ще се вдигне при всички положения, тъй като добивите са катастрофално ниски. В Русенски регион, в Търговище добивите не стигат повече от 3 кг. В Южна България добивите са около 4,5 – 5кг. Във Варна и Добрич също не е цветущо положението.

Основната причина за ниските добиви е сушата през последния месец.

Иван Кънев, председател на Федерация на българските пчелари - Русе: Влагата е само в повърхностния слой, който е 80 см и съответно няма влага, която да даде нектар, за да се повиши добива от пчели.

Пчеларите изтъкват и друга причина за ниските добиви - отравянето на почвите от пръскането с пестициди.

Иван Кънев, председател на Федерация на българските пчелари- Русе: Тук въпросът отива до една биосигурност, която трябва да подсигури съществуването на пчелите.

В момента цената на буркан пчелен мед на дребно е между 8 и 12 лв. в зависимост от вида му. През есента вероятно ще го купуваме за над 14 лв.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев е готов да представи дейността на прокуратурата пред депутатите
Иван Гешев е готов да представи дейността на прокуратурата пред депутатите
Рестартират делото срещу доктор Иван Димитров
Рестартират делото срещу доктор Иван Димитров