НОВИНИ

Почти 2000 свободни места останаха след второ класиране в гимназиите в столицата

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:51, 23.07.2020
Чете се за: 01:22 мин.
Още

Почти 2 000 места останаха свободни в столичните гимназии след второто класиране. Практически във всички училища има места с изключение на едно - в Ботунец. Места има и в най-желаните езикови гимназии като причините са - по-големият випуск тази година, много родители са изчаквали третото класиране и много деца от провинцията не са се записали досега. В Пловдив пък свободните места са близо 500. От елитните гимназии места няма само в Хуманитарната.

Три свободни места има дори в училището с най-висок рейтинг в столицата, Софийската математическа гимназия - в паралелката с английски. В 91-ва Немска има две свободни места, в ТУЕС - също две, в 73-то училище свободните места са три.

В 164-та испанска има едно място, в Първа английска - 8, във Втора английска - 4, в 9-та френска- едно. Имаме и куриоз - кварталното 169-то обединено училище в Ботунец.

Ваня Станчева, председател на Областната комисия по приема - РУО, София: Там всичките 26 деца са се записали и там няма нито едно свободно място.

Причините за многото свободни места в София са по-големият випуск, неоснователното изчакване на третото класиране, както и децата от провинцията.

Ваня Станчева, председател на Областната комисия по приема - РУО, София: Те биват класирани, но в крайна сметка не се записват.

И в Пловдив има свободни места в най-желаните гимназии - в езиковата гимназия "Пловдив", в руската, математическата, Френската.

За близо 500 свободни места ще се борят и 211 некласирани ученици.

Иванка Киркова, началник на РУО - Пловдив: Тези ученици и техните родители не са подредили желанията по начин, по който би следвало или по-скоро не са записали повече желания... и балът им не е стигнал.

Подаването на документи за третото класиране е от 24 до 27 юли. За свободните места могат кандидатстват учениците, които досега не са се записвали никъде. Те могат да подадат електронно заявление по всяко време.

Тези пък, които не са доволни от мястото си, могат да изтеглят документите си от училището, в което са записани и да кандидатстват отново за свободните места.

Ваня Станчева, председател на Областната комисия по приема - РУО, София: Те обаче могат да подадат своето заявление единствено през училище - гнездо и то само в двата работни дни, от 8 до 18 часа, в петък на 24 и в понеделник на 27 юли.

Там трябва да се покаже и свидетелство за основно образование. Начинанието е рисково, защото е възможно при недостатъчен бал ученикът да изгуби и старото си място.

Третото класиране ще стане ясно на 29 юли.

По темата работиха: Елиана Димитрова и Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет министерски рокади в кабинета "Борисов 3" (Обзор)
Пет министерски рокади в кабинета "Борисов 3" (Обзор)
Христо Иванов отрече думите на премиера, че е искал да става главен прокурор
Христо Иванов отрече думите на премиера, че е искал да става главен прокурор