НОВИНИ

Държавата купи втора лаборатория за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево"

Сделката е станала чрез извънсъдебно споразумение между БАБХ и "Евролаб 2011"

bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 04.04.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата е купила от частната фирма "Евролаб 2011" лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево". Сделката е станала чрез извънсъдебно споразумение.

Така на граничния пункт ще работят две държавни лаборатории за проверка на плодове и зеленчуци.

"Това е добра сделка, която бе постигната след сериозни усилия на Българската агенция по безопасност на храните. След много сериозни усилия и юридическа кореспонденция, БАБХ постигна нещо, което смятам, че е голям успех. Срещу 10 млн. лв. съществуващата лаборатория на Капитан Андреево, в която работеше „Евролаб 2011“, ще премине в ръцете на държавата и никой там повече освен държавата няма да контролира плодове, зеленчуци и храни за човешка консумация“, каза министърът на земеделието Кирил Вътев.

Министърът уточни, че лицензът се прехвърля на Агенцията по храните и лабораторният капацитет на ГКПП Капитан Андреево става такъв, че там няма да има почти никаква опашка от камиони.

Една проба ще се прави за времето от 30 мин. до 6 часа. Това ще е времето за проби и при втората лаборатория, в която ще работи БАБХ.

За сравнение, министър Вътев, че при възможно едностранно прекратяване от страна на БАБХ следва да се заплатят неустойки в значително по-голям размер и да се водят дълги съдебни процеси.

С извънсъдебно споразумение се цели да се намали дължимият размер на обезщетението на 10 000 000 лв., а всички подобрения в сградата, извършени от фирмата, както и цялото лабораторно оборудване и машини в лабораторията да останат в собственост на БАБХ.

Със същото споразумение акредитацията на лабораторията, която е изградена, оборудвана и акредитирана за сметка на фирмата, преминава върху БАБХ, където Aгенцията веднага може да започне дейност по лабораторни анализи на влизащите през ГКПП храни и стоки, като таксите за изследванията ще влизат изцяло в държавния бюджет.

По този начин ще бъде прекратена възможността дружеството да търси, включително по съдебен ред, многократно по-големи неустойки, обезщетения за вреди и пропуснати ползи, каквито се дължат, съгласно експертизата на вещото лице. И не на последно място, ще бъде спестено време, необходимо за съдебните процеси и дължимите по тях значителни разходи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 и Ботев Враца поделиха точките след нулево реми в Бистрица
ЦСКА 1948 и Ботев Враца поделиха точките след нулево реми в Бистрица
Топалова и Шиникова с убедителни победи на турнир в Тунис
Топалова и Шиникова с убедителни победи на турнир в Тунис