НОВИНИ

Държавният глава Румен Радев и министър Весела Лечева откриха официално "Арена Бургас"

държавният глава румен радев министър весела лечева откриха официално арена бургас
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:00, 18.05.2023
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Новата многофункционална зала "Арена Бургас" беше открита официално днес, а на тържествената церемония присъстваха президентът Румен Радев, министърът на младежта и спорта Весела Лечева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, областният управител Мария Нейкова и кметът Димитър Николов.

Всички официални лица поздравиха гражданите на Бургас и всички спортни фенове преди мач №3 от полуфиналната серия в НБЛ между отборите на Черноморец и Рилски спортист.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков връчи на министър Весела Лечева Акт 16 и съобщи, че залата вече има разрешение за експлоатация.

Президентът Радев поздрави бургазлии, отчете усилията на предишните правителства, както и упоритостта на министър Лечева строежът да приключи и залата да може да приема спортни и културни събития.

"Приключи едно дълго чакане, изпълнено с големи надежди. Днес България и Бургас имат едно модерно спортно съоръжение, в което да бъдат организирани най-големите и вълнуващи спортни събития. Тази зала имаше много трудно начало. Минахме през много предизвикателства, но любовта към спорта ни накара да обединим усилия, така че "Арена Бургас" да бъде открита днес. Сигурна съм, че тук ще се радваме на изявите на много български шампиони. Благодаря на президента Румен Радев за това, че отдели време за това събитие. За това, че бяхме на 100-годишния юбилей на Българския олимпийски комитет. За това, че даде възможност на всички спортни организации да се запознаят с възможностите за финансиране на техните спортни проекти", заяви министър Лечева.


На полувремето на мача между Черноморец и Рилски спортист, официално почетоха една от легендите на баскетбола в града Бойчо Брънзов. Потникът с неговия №13 бе изваден от употреба по време на специална церемония в новооткритата "Арена Бургас". Присъстваха и двете дъщери на Бойчо Брънзов – Гергана и Албена, като сред гостите бяха и други знакови фигури за бургаския баскетбол. Гергана Брънзова също произнесе реч, като заяви, че се надява, че с очакването на стената на славата на потника на Бойчо Брънзов, всеки ще има част от него. Накрая тя призова „Нека бъдем заедно. Заедно сме по-добри.“

Кметът Димитър Николов съобщи, че от днес жителите на Бургас разполагат с модерно съоръжение, което е важна придобивка не само за града, но и за българския спорт.

Строежът на залата започна през 2014-а година, а понастоящем тя разполага с капацитет от 5200 места, както и 2000 допълнителни седалки на подвижните трибуни.

"Арена Бургас" може да побере до 15 хиляди души благодарение на голямата си площ. Покривната конструкция тежи 1200 тона и може да издържи до 300 тона допълнително оборудване за осветление и озвучаване. Височината от 35 метра позволява в нея да бъдат организирани мащабни събития с големи сцени. Теренът в голямата зала е с бетонна основа, върху която могат да се изграждат всякакви настилки - за лека атлетика, баскетбол, волейбол, тенис, гимнастика, борба, бокс и други.

Предимство са предвидените в комплекса складове, в които се съхранява и цялото оборудване. Освен основната зала, в комплекса има още три зали, триетажен паркинг, както и множество по-малки помещения.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди изборите в Гърция: Преднина за управляващата Нова демокрация
Преди изборите в Гърция: Преднина за управляващата Нова демокрация
Петър Мицин: Преследвам три медала на европейското първенство за юноши
Петър Мицин: Преследвам три медала на европейското първенство за юноши