НОВИНИ

Дата за сухопътен Шенген ще бъде договорена през 2025, смята Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
16:20, 17.01.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
емил радев енп герб дата сухопътен шенген бъзе договорена 2025
Слушай новината

България едва ли ще получи дата за сухопътен Шенген тази година, но е реалистично и очаквано това да се случи през 2025. Това коментира пред журналисти европейският депутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Причините – предстоящите избори в Австрия през есента и унгарско председателство на ЕС през втората половина на 2024.

"Реалистично погледнато за мен, 2025-а ще можем да влезем. Много е важно за нас, че остана пречка само една държава–членка, защото оттук нататък натискът върху Австрия ще е огромен. Лошото е, че във Виена изборите са есента тази година и аз дотогава не мисля, че ще има реални крачки, каквото и да направим ние и румънците. Освен това, в унгарското председателство, което ще е през втората половина на тази година, темата с миграцията е много чувствителна и едва ли там ще се постави въпроса. Затова мисля, че 2025 е реално да влезем в Шенген", посочи той.

Според Радев българската държава не трябва да подема кампания срещу австрийския бизнес, защото австрийският бизнес подкрепя пълното присъединяване на страната ни към Шенген и дори е изпратил декларация по въпроса към австрийските власти.

Вместо това Емил Радев призова управляващите да окажат натиск върху Австрия на европейско ниво - там, където са нужни единодушни решения.

"Има редица стъпки, които можем да предприемем в Съвета. Ето сега в края на другия месец се гласува седалището на новата Агенция за борба с прането на пари и финансирането на тероризъм – много важна агенция, много е престижно къде ще бъде. Девет страни са кандидати, включително и Австрия. Така че ето един повод да си помислим какво правим с тези кандидатури и да покажем, че няма да оставим по този начин да се отнасят с нас и за пореден път да губим по над 180 млн. евро само от транспорт, да не говорим колко губи българският бизнес с логистиката, туризма, да не говорим колко губят българските граждани да чакат по опашките", посочи той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната №74 изхвърли Мария Сакари във втория кръг на Australian Open
Световната №74 изхвърли Мария Сакари във втория кръг на Australian Open
Пеевски се срещна с посланиците на ОАЕ и на Република Азербайджан у нас
Пеевски се срещна с посланиците на ОАЕ и на Република Азербайджан у нас