НОВИНИ

Давид Сасоли: Необходим е общ отговор на ЕС срещу кризата

Изявление на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли след изказването му пред Европейския съвет

давид сасоли цяла европа хората борят икономическото оцеляване ndash необходим общ отговор
bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 23.04.2020
Чете се за: 01:39 мин.
По света

„Действията на всички европейски правителства и институции се следят отблизо от гражданите. Не можем да забавим мерките, които са необходими, имаме споделена отговорност за бърз отговор.

Необходимо е да се използват всички налични инструменти, особено за плана за възстановяване. Трябва да помогнем за възстановяването на нашите икономики, да защитим активите си и в същото време да възстановим работните места и възможностите за растеж. Трябва да направим това заедно. Никой не може да го постигне сам. Нуждаем се от нов план „Маршал“, но този път финансиран от Европа. Това, разбира се, носи предизвикателства, защото трябва да го направим заедно и в духа на силна солидарност.

В речта си днес обясних на държавните и правителствените ръководители необходимостта да се излезе от тази криза с истински отговор от европейската общност. Трябва да излезем от нея с една по-силна и по-общностна Европа. Европа, в която усилията са споделени. Това е особено важно за онези страни, които не могат да сe справят с тежестта на усилията за възстановяване с натрупването на допълнителни дефицити.

Ние силно подкрепяме облигациите за възстановяване като инструмент за финансиране на тези усилия за излизане от кризата. Вече сме направили амбициозни предложения, но мисля, че днес лидерите ще трябва да бъдат още по-амбициозни."

Допълнителна информация

В резолюция, приета на 17 април, Европейският парламент приветства фискалните мерки и подкрепата за допълнителна ликвидност на ЕС за справяне с пандемията. В допълнение на мерките, които вече се предприемат, евродепутатите подчертаха важността на съвместните действия на ЕС и настояха, че Европа се нуждае от мащабен пакет за възстановяване и реконструкция, който да бъде финансиран от увеличен дългосрочен бюджет (МФР), съществуващи фондове и финансови инструменти на ЕС, както и „облигации за възстановяване“, гарантирани от бюджета на ЕС.


Евродепутатите призоваха също така за:

• Европейски фонд за солидарност в борбата с коронавируса от поне 50 милиарда евро
и европейски механизъм за реагиране в здравеопазването;

• По-големи правомощия за действие на ЕС в случай на трансгранични заплахи за
здравето;

• Повече инвестиции в съвместни изследвания за откриване на ваксина и тестове

• Отворени граници за доставка на стоки от първа необходимост, лекарства и
предпазни средства, медицински изделия или храни;

• Секторна подкрепа за малки и средни предприятия, производители на
селскостопански храни, транспорт и туризъм, медии и креативната индустрия;

• Засилване на дигитализацията и инфраструктурата на образователните системи;

• 20 милиарда евро за справяне с глобалната санитарна и социална криза;

• Координиран подход за излизане от ограничителните мерки;

• Спешни мерки, предприети от държавите членки за зачитане на европейските
ценностите.


Евродепутатите също така гласуваха за освобождаване на повече от 3 милиарда евро в подкрепа на сектора на здравеопазването и приеха допълнителни мерки, така че финансирането от ЕС да може да бъде предоставено незабавно и с изключителна гъвкавост за борба с пандемията от COVID-19.


Комисията на ЕП по икономически и парични въпроси тази седмица призова за повече амбиция в създаването на инструменти за възстановяване на ЕС в рамките на дебат с председателя на Еврогрупата Марио Сентено.


В пленарна зала, както и в дебат на комисията на ЕП по околна среда с Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Комисията, членовете на ЕП настояха, че европейския зелен пакт трябва да заеме централно място в общоевропейските усилия за възстановяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ: Шофьорите да карат с повишено внимание между 95-96 км на магистрала "Тракия" към Бургас
АПИ: Шофьорите да карат с повишено внимание между 95-96 км на магистрала "Тракия" към Бургас
Борисов: Само като единна Европа можем да излезем от кризата
Борисов: Само като единна Европа можем да излезем от кризата