НОВИНИ

Дъжд, сняг и условия за преспи и навявания в четвъртък

дъжд сняг условия преспи навявания четвъртък
bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 13.10.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Затопляне ще започне в неделя, което ще продължи и през новата седмица, когато ще бъде и слънчево. Преди това обаче, след временно спиране днес, в близките три дни отново предстоят проливни валежи. Повишена остава опасността от наводнения.

След като в много райони падналите през последните дни валежи са повече от два пъти над месечната сума за октомври, утре в районите с код жълто се очакват нови около 20-35 литра на кв. метър, а в областите с предупреждение от втора степен – от 35 до 50, а на места и повече.

Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще се понижат, в сравнение с днес, и ще бъдат между 6° и 11°, а в края на деня в Западна България ще се понижат още и дъждът временно ще се примесва със сняг. Очакванията са сняг да превали в областите Кюстендил, Перник, включително и в столицата.

И по Черноморието ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Ще продължи да духа умерен вятър от изток-североизток. Вълнението на морето ще остане 2-3 бала.

В планините – неподходящо за туризъм и зимни условия за пътуване. Ще вали сняг, ще се образува снежна покривка и в комбинация с временно силния южен вятър ще има условия за преспи и навявания.

Причина за поредната валежна обстановка е нов средиземноморски циклон, който ще премине през южните части на Балканите. Свързаната с него обширна валежна зона утре ще обхване почти целия полуостров. По-слабо засегнати и от валежите, и от застудяването, ще останат северните и северозападните райони от Балканите, където ще има и слънчеви часове.

Проливни валежи от дъжд ще има утре в Русия и Германия, както и на Скандинавския полуостров, като в Северна Швеция ще вали сняг. Слънчево ще бъде на Пиренейския полуостров, във Франция, също и в Северна Италия.

У нас райони със значителни валежи ще има и в петък, и в събота. В неделя валежите ще отслабват и ще вали на по-малко места, главно в Северна България и в планините. Ще започне бавно повишение на максималните температури, но с очакваното намаление на облачността, минималните ще се понижават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Айтос на бдение месец след жестоката катастрофа, при която загинаха баща и двете му деца
Жителите на Айтос на бдение месец след жестоката катастрофа, при която загинаха баща и двете му деца
Плаж Харманите в Созопол след проливния дъжд
Плаж Харманите в Созопол след проливния дъжд