НОВИНИ

ДБ: Мирният изход от кризата с Украйна да не е за сметка на появата на членове "втора категория" в НАТО

мирният изход кризата украйна сметка появата членове втора категория нато
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:09, 27.01.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

“Демократична България” е обезпокоена от нарастващото напрежение, създадено от Руската федерация по границите на Украйна, се посочва в позиция на политическата формация, изпратена до медиите.

"Недопустими са опитите на Кремъл да постави под съмнение законното право на България и на другите страни от Централна и Източна Европа да взаимодействат със съюзниците си от НАТО за гарантиране на своята национална сигурност. Провокативните изявления на руския външен министър представляват ескалация в стратегията на неговата страна за връщането на сферите на влияние в Европа", посочват от ДБ.

“Демократична България” подкрепя позицията на българското правителство, което твърдо отхвърли подобни ултиматуми. Суверенно наше право е да избираме геополитическата си ориентация. България отдавна ясно и еднозначно е избрала да членува в НАТО и в Европейския съюз.

"Мирният изход от сегашната криза, постигнат по дипломатически път, несъмнено е в интерес на всички европейски страни. Той обаче не може да стане за сметка на възникването на членове втора категория в НАТО, между които и България", се посочва в позицията.

Не сферите на влияние, а спазването на международното право и на човешките права е солидният фундамент, върху който може да се гради архитектурата на европейската сигурност. Върху нея посегна Кремъл и с незаконната анексия на Крим през 2014 г., и с продължаващата окупация на части от Грузия и Молдова, казват от "Демократична България".

Напрегнатата обстановка в региона на Черно море през последните години налага включването на въоръжените ни сили в обща система за сигурност в Източния фланг на НАТО. Участието в него ни дава възможност да гарантираме националната сигурност по начин, който изключва всякаква агресивност.

Необходимостта от по-близко стратегическо сътрудничество със съюзниците се дължи и на факта, че управлението на ГЕРБ остави българските въоръжени сили с недостатъчен военно-технически капацитет и висока степен на зависимост в критични системи от Русия, констатирани в последния доклад 1 по изпълнение на Програма 2020 за отбранителни способности, който поставя под съмнение способността ни да участваме пълноценно в колективната отбрана на НАТО въпреки безспорния професионализъм на нашите военнослужещи.

"Очакваме Народното събрание да постави като сериозен приоритет развитието на отбранителните ни способности, развитието на отбранителната ни индустрия и задълбочаването на участието на въоръжените ни сили в силите на НАТО, с акцент гарантиране на сигурността на България. България може много повече именно в НАТО и в ЕС. Това ще е и нашият принос в предложенията на НАТО за деескалиране на напрежението, създадено от действия на Русия последните години – мерки за възпиране, надеждна отбрана и диалог с Русия по план за намаляване на напрежението", посочват от политическата формация.

“Демократична България” настоява страната ни да не бъде изключена от консултациите по следващата Стратегическа концепция на НАТО и от дискусиите за всеобхватно предно разполагане на сили в Източна Европа, развитието на технологиите, тероризма и хибридните заплахи, киберсигурността, предизвикателствата от възхода на Китай, използването на Космоса – все теми от визията за НАТО 2030.

"Няма да приемем, когато цялата общност на свободните страни от НАТО и ЕС оценява развитието от последните седмици като най-голямото предизвикателство към сигурността в Европа от края на Студената война, у нас да се подценява риска и да се блокира участието на България в консултациите между съюзниците по ключови за сигурността ни въпроси", допълват от ДБ.

Напрегнатата ситуация в Черноморския регион, предизвикана от политическите и военни действия на Русия, не е повод нито за излишна паника, нито за непростимо лекомислие. Длъжни сме да проявим държавническа мъдрост и зрялост, опрени на незаменимата ни принадлежност към НАТО и Европейския съюз, се посочва още в позицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сняг покри и Йерусалим (Снимки)
Сняг покри и Йерусалим (Снимки)
Нова снежна вълна в Гърция - училищата остават затворени
Нова снежна вълна в Гърция - училищата остават затворени