НОВИНИ

Дебютант в турнир от ATP изхвърли Чилич в София

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:46, 10.11.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Тенис
дебютант турнир atp изхвърли чилич софия

19-годишният чешки талант Йонас Форейтек записа впечатляващ дебют в турнирите от ATP, побеждавайки в два сета шампионът от US Open 2014, Марин Чилич с 6:3, 6:2, за да се класира за втория кръг на турнира Sofia Open.

Още от начлото Форейтек загатна, че Чилич го очакват много трудности, пробивайки сервиса на кърватина за аванс от 2:0.

Бившият номер 3 обаче отговори моментално и върна пробива, след което двамата вървяха заедно до 3:3.

В този момент Форейтек, шампион от юношеския Us Open през миналата година, вдигна отново нивото си, записвайки серия от седем безответни гейма.

По този начин той не само, че спечели първия сет, ами си осигури и повече от комфортен аванс във втория от 4:0 гейма, с два пробива.

До края Чилич взе на два пъти подаването си, но това беше всичко до което се добра тенисистът от Загреб и в край на сметка след малко повече от час игра Йонас Форейтек записа първа победа на ниво ATP.

Още по-впечатляващото е, че това беше първият изобщо в кариерата мач на чеха в основна схема на турнир от ATP. Първоначално Форейтек трябваше да играе в квалификациите на Sofia Open, но положителната проба за COVID-19 на Алекс Лазаров му отвори пътя към участие директно в основната схема.

Така Йонас, който е под номер 399 в световната ранглиста в момента, ще играе за място на четвъртфиналите срещу победителя от двубоя между испанеца Роберто Карбайес Баена и французина Ришар Гаске, които откриват програмата на централния корт днес от 12 часа.

Към втория кръг в София продължават още Егор Герасимов, Аслан Карацев, Адриан Манарино, Вашек Поспишил и Марк Андреа Хюслер, който сложи край на кошмарния сезон за Николоз Басилашвили.

Грузинецът, бивш полуфиналист в София допусна девета поредна загуба след подновяването на сезона, след като пропусна два мачбола в решителния трети сет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов посрещна Зоран Заев
Бойко Борисов посрещна Зоран Заев
Българският ансамбъл пропуска Европейското първенство в Киев
Българският ансамбъл пропуска Европейското първенство в Киев