НОВИНИ

Деца и учители рисуват образа на България в сърцето на Европа

Илияна Йотова връчи плакет в знак на благодарност за усилията им

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:04, 24.11.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

На 1000 км от страната, в сърцето на Европа, деца и учители създават своя България. И така вече 75 години, следвайки Ботевия дух и пример.

С труд, постоянство и много отдаденост деца и учители рисуват образа на България пред цялата словашка общественост. И признават, че да си учител, в българско училище зад граница, е мисия.

"Искрата за българското се пали с примерите от нашата хилядолетна история, от мъдростта на нашия народ, народни приказки, фолклор, всичко това, което ни държи гордо изправени на нашата земя. Опитваме се да я запалим дори в сърцата на словашките деца", каза учителката Людмила Терзиева.

"Наистина са успели да запалят искрата в хора, които дори не са от България", разказа Даная, дете от България.

Българското училище е създадено през 1948 г. по инициатива и със средства на българите, живеещи там. В него се обучават близо 100 ученици.

"Тук при нас родолюбието е в най-чистия му вид, защото на нас ни липсва родината. Ние може да сме избрали тук да сме останали, но с това училище поддържаме себе си и духа ни. България, но ние учим и останалите на толерантност. Защото при нас учат деца от 4 - 5 различни националности и всичките те са като едно семейство", сподели директорът на Българско средно училище "Христо Ботев" Николай Йорданов.

"Там се учат много неща и много е красиво", каза Виктория, ученичка в БСУ "Христо Ботев".

"Невероятно е тук в сърцето на Европа, в Словакия. Тук в сърцето на Европа българско училище на 75 години. Училище започнало с няколко българчета и с няколко словашки деца. Днес родители се надпреварват да записват децата си", коментира вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

В знак на благодарност за усилията на учителите Илияна Йотова връчи на директора на средно училище "Христо Ботев" и почетния плакет на вицепрезидента. При посещението си в училището тя се срещна и с представители на българската общност в Братислава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд отваря целия стадион за домакинствата си на Пирин и Хебър
Ботев Пд отваря целия стадион за домакинствата си на Пирин и Хебър
Ерик Валнес и Емма Рибом спечелиха първите стартове от Световната купа по ски бягане за сезон 2023/24
Ерик Валнес и Емма Рибом спечелиха първите стартове от Световната купа по ски бягане за сезон 2023/24