НОВИНИ

Партията на Марк Рюте няма да участва в новото правителство на Нидерландия

Проф. Йонас Борнеман: Темата за мигрантите обединява и разделя

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:38, 24.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Народната партия за свобода и демокрация на служебния премиер на Нидерландия Марк Рюте няма да участва в управлението на страната, но е готова да подкрепи дясноцентристко правителство. Това стана ясно днес преди първия кръг от разговори между лидерите на политическите партии, които ще участват в новия парламент на Нидерландия.

Лидерът на крайнодясната Партия на свободата Герд Вилдерс, който спечели изборите , се нуждае от подкрепата на други формации, за да състави правителство. На този фон темата за приемането на България в Шенген не присъства в обществения и политически дебат в страната и не се обвързва с чувствителната за нидерландците тема за миграцията.

Лидерите на политическите партии от новия парламент се събраха на първа среща днес, за да изберат представител, който да води първите проучвателни разговори за съставяне на кабинет. Преди срещата Дилан Йешилгьоз обяви, че Народната партия за свобода и демокрация няма да участва в новото правителство, но и няма да блокира дясноцентристко правителство.

Победителят в изборите Герт Вилдерс изрази разочарованието си от решението на либералите, към които самият той принадлежеше в началото на кариерата си. Неговата Партия на свободата разполага с 37 кресла в 150-местния парламент. Вилдерс се нуждае от подкрепа за постигането на мнозинство от 76 места в парламента. Партията на Рюте и Йешилгьоз разполага с 24 места в парламента. Другият потенциален партньор на Вилдерс е най-новата партия в страната - Нов социален договор, която разполага с 20 места в парламента. Фермерско-гражданското движение, което има седем места, също е готово на разговори с Вилдерс. Очаквано, разговори едва ли ще има със социалдемократите и зелените около Франс Тимерманс.

Миграцията е една от темите, по която Вилдерс и потенциалните му партньори имат сходни позиции. Миграцията не се обвързва с темата за Шенген, което според професора по европейско право Йонас Борнемас може да е добър знак за България и Румъния.

"Мога да си представя, че социалдемократите и зелените около Тимерманс биха подкрепили падане на ветото и граничните контроли. Но наистина е трудно да се предскаже, защото темата за Шенген наистина не присъства в кампанията в Нидерландия, което може и да е добър знак за присъединяването на Румъния и България. Много е важно нелегалната миграция и Шенген да не се обвързват, това ще е от полза за двете страни", каза Йонас Борнеман - преподавател по европейско право в университета в Грьонинген.

Според Борнеман от правна гледна точна не сигурно дали България и Румъния могат да осъдят Нидерландия и Австрия, ако и сега не бъдат приети в Шенген.

"Ако след декември Нидерландия и Австрия продължават да блокират приемането на двете страни, България и Румъния биха могли да обмислят започването на наказателна процедура, но тази процедура не отива директно в съда. Тя трябва да мине през Европейската комисия, т.е България и Румъния трябва да помолят ЕК да започне процедура и да каже какво мисли за ситуацията", обясни още той.

Преговорите за съставяне на правителство в Нидерландия едва ли ще приключат до края на годината. Междувременно България се надява решението за Шенген все пак да бъде взето през декември от служебното правителство на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Беноа Аймон пред БНТ: Добрият филм трябва да носи най-вече емоция
Беноа Аймон пред БНТ: Добрият филм трябва да носи най-вече емоция
Хинков: Трябва да обвържем ранното откриване на рак с лечението и с проследявате на ефекта от терапията
Хинков: Трябва да обвържем ранното откриване на рак с лечението и с проследявате на ефекта от терапията