НОВИНИ

Преди изборите: Вълнуват ли се нидерландците от разширяването на Шенген?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:57, 21.11.2023
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Утрешните парламентарни избори в Нидерландия ще определят каква коалиция ще управлява през следващите четири години и кой ще бъде премиер. Едно е сигурно - това няма да бъде Марк Рюте.

След 13 години на премиерския пост, той се оттегля от политиката. Изборите са важни и за България, защото Нидерландия все още не е решила дали ще подкрепи приемането ни в Шенген.

Нидерландците гласуват винаги в сряда, на път за работа. Предсрочните избори този път са различни. За първи път от повече от десетилетие в тях не участва Марк Рюте. Правителството му се разпадна през юли заради различия по политиката за миграцията и предоставянето на убежище.

Според социологическите проучвания четири партии с близки резултати ще се борят за първото място в 150-местната Втора камара на парламента. Водач на листата на Народната партия за свобода и демокрация на Рюте е Дилан Йешилгьоз. Въпреки, че е дете на мигранти от Турция, тя иска строги правила за миграцията и убежището.

"В момента идват толкова много мигранти, че отнема много време преди да видим дали те имат право на убежище или не. За тези, които имат право, е трудно да бъдат намерени места за живеене, защото имаме проблем с жилищата. Мисля, че настоящите правила и политика не са справедливи", каза Дилан Йешилгьоз - водач на листата на Народната партия за свобода и демокрация.

Изненадата в настоящата кампания е Питер Омтзихт - бивш християндемократ, който основа формацията "Нов социален договор". През 2013 г. той е един от най-големите критици на управляващите заради така наречената "Българска измама" с източване на нидерландската социална система.

"Всички си спомняме скандала с детските надбавки. Проблемът е, че отне повече от десет години, преди да стане напълно ясно какво точно се случи тогава. Затова искаме държавна реформа", каза Питер Омтзихт - водач на листата на "Нов социален договор".

Сред другите основни кандидати за премиерското място е Франс Тимерманс - бившият заместник на Урсула фон дер Лайен. Той оглавява листата на лява коалиция между неговата Партия на труда и зелените. Шанс да стане премиер има и Герд Вилдерс - дългогодишният лидер на крайнодясната Партията на свободата.

Професорът по европейско право от университета в Грьонинген Йонас Борнеман казва, че нидерландците не се интересуват от разширяването на Шенген.

"От правна и техническа гледна точка България и Румъния изпълняват критериите за членство в Шенген повече от десет години. Това не е въпросът. Въпросът е липсата на доверие към двете страни. И мисля, че позицията на България в случая е конструктивна, защото страната казва: Готови сме за мисия, ако Нидерландия иска да изпрати експерти, моля направете го. Докато Румъния заема позиция на конфронтация".

За България все още не е ясно кой ще решава за Шенген - дали служебното правителство на Рюте или новото, което ще бъде съставено след изборите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поисканата оставка: Вътрешният министър и Кирил Петков с поредна размяна на реплики (ОБЗОР)
Поисканата оставка: Вътрешният министър и Кирил Петков с поредна размяна на реплики (ОБЗОР)
Младежите разбиха Естония за втори успех в квалификациите за Евро 2025 до 21 г.
Младежите разбиха Естония за втори успех в квалификациите за Евро 2025 до 21 г.