НОВИНИ

Министърът на културата се срещна със стачкуващите музиканти от Софийската филхармония

Айше Сали
от Айше Сали
19:39, 21.11.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на културата се срещна с музиканти от Софийската филхармония, които стачкуват символично с искане за увеличение на заплатите им. Те настояват възнагражденията да бъдат съизмерими с постиженията на оркестъра. По време на срещата те са предоставили документи, свързани с начина, по който се изразходват средствата на институцията.

Големите успехи на Софийската филхармония и големите звезди, с които излизат на сцената, не са донесли големи заплати на оркестъра. Заради този парадокс, вече трети ден музикантите носят протестни ленти.

"Ние искаме приоритетно средствата да се разпределят първо за обезпечението на работните заплати и след това с останалите пари да бъдат изплащани хонорарите на солисти и диригенти", каза Мартин Илиев, музикант и председател на синдикална организация.

Синдикатите са предоставили на министъра на културата документи за изразходването на средствата. Те ще бъдат проверени от работна група.

"Аз знам колко коства на колегите да бъдат на това ниво. Знам, че те с право са неудовлетворени за труда, който полагат. Вярвам, че ще се стигне до разбирателство. Просто трябва да утихнат малко страстите", посочи Кръстю Кръстев, министър на културата.

Стартовата заплата на един музикант е около 1500 лв. Настояването е възнагражденията да достигнат поне средните за София.

"Според мен нашият труд заслужава много по-достойно възнаграждение и се надявам обществото също да ни подкрепи, тъй като самото то също има нужда от възпитание и култура", каза Натали Тодорова, музикант.

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров подкрепи музикантите с публикация в социалните мрежи, в която заяви, че заплащането на музикантите не е съизмеримо с успехите на институцията и призова за законодателни промени.

Снимки: Софийска филхармония; БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Радева: За мен е изключителна радост и чест, че съм част от този отбор
Виктория Радева: За мен е изключителна радост и чест, че съм част от този отбор
Националният отбор на България по бокс до 22 години се завърна от Будва
Националният отбор на България по бокс до 22 години се завърна от Будва