НОВИНИ

Проверка на факти: Фалшиви видеа за похитения кораб "Галакси Лийдър" заляха социалните мрежи

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:48, 21.11.2023
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

В първите часове след новината за похищението на кораба "Галакси Лийдър" фалшиво съдържание заля социалните медии.

Непосредствено след обявяването на новината, че йеменските бунтовници хути са отвлекли кораба, официалните кадри и потвърдената информация бяха оскъдни, но не и в социалните мрежи, които се оказаха залети от вълна от фалшиви видеа.

Ето най-популярните от тях:

  • Фалшивото видео за "превземане" на кораба с лодки

Мълниеносно в социалната мрежа Х се разпространиха кадри с надпис на арабски в средата, който закрива голяма част от детайлите. Те са споделени от различни потребители с твърдението, че това е моментът на превземането на "Галакси Лийдър".

Видеото показва как лодки бързо се приближават към кораб, след което намиращите се в тях хора се качват на палубата. При по-внимателно вглеждане се вижда, че на две от лодките са знамената на Япония и Полша. Освен това палубата е оранжева, а не бяла, каквато е на отвлечения кораб.

Нашата проверка показа, че е разпространеното видео за първи път е публикувано през юни 2022 г. - повече от година преди настоящите събития.

"Превземането" на този кораб, всъщност, не се е случвало - става въпрос за съвместни учения на японските и европейските военноморски сили за предотвратяване на пиратски атаки в Аденския залив, в близост до Йемен. Това обяснява японския и полския флаг, които се виждат на лодките, от които изскачат "пиратите".

  • Фалшивото видео с акостиране на кораба на Йеменско пристанище

Потребител на Телеграм твърди, че това са "сцени след контрола и елиминирането: на израелския кораб, който беше заловен от йеменските военноморски сили в Червено море!".

На един от кадрите забелязваме червен фар. Чрез обратно търсене на снимката в Google открихме червения фар на пристанище...в Емден, Германия.

На видеото ясно личи и подписът на създателя му - amSeehafen, който има цял канал в Youtube, посветен на корабоплаването като част от видеата са именно от Емден.

  • Фалшиво видео твърди, че похитеният кораб акостира на йеменското пристанище Ходейда

Плавателният съд наистина много прилича на похитения, но при движението му се вижда друг надпис. Това не е "Галакси Лийдър", а "Глориъс Лийдър", както посочват под публикацията и бдителни потребители.

Към днешна дата този кораб се намира на пристанище в Лима, Южна Америка, сочат данните на marinetraffic.com

Български потребители също споделяха фалшивото видеото от учението срещу нападения на пирати в Аденския залив, представяйки го за похитения "Галакси Лийдър". След като хутите разпространиха кадри, на които се вижда, че корабът е похитен с хеликоптер, видеата в мрежите бяха актуализирани.

Заключение: Кадрите с превземането на кораба по вода, които заляха социалните мрежи в първите часове след отвличането на "Галакси Лийдър" ,са фалшиви. Публикациите в социалните мрежи за местонахождението на кораба също са неверни, като дори в единия случай е показано германско пристанище с твърдението, че е в Йемен. Това е класически случай за фалшиво съдържание за събития в отдалечени райони, за които информацията е много малко и може да се спекулира с нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промениха залата за двубоя между Миньор 2015 Перник и Академик Пловдив от НБЛ
Промениха залата за двубоя между Миньор 2015 Перник и Академик Пловдив от НБЛ
Тристранният съвет не одобри бюджета за 2024 г.
Тристранният съвет не одобри бюджета за 2024 г.