НОВИНИ

Тристранният съвет не одобри бюджета за 2024 г.

Николай Минков
от Николай Минков
16:46, 21.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

След рекордно 6-часово заседание социалните партньори не подкрепиха държавния бюджет.

Мотивът на КНСБ и "Подкрепа" бе, че липсват средства за ръст на заплатите от 5 процента и за компенсация за безработица, а на работодателите - че е завишен растежът и се готви раздаване на пари без икономическа обосновка.

Финансовият министър открои ръста на социалните плащания, като увеличаване на пенсии и заплати и амбициозната капиталова програма.

Социалните партньори не успяха да постигнат съгласие по бюджетните разчети. А иначе макрорамката се запазва такава, каквато беше обявена преди повече от седмица от финансовия министър - дефицит от 3%, инфлация от 4,8 на сто, ръст на БВП от 3,2 процента.

"Социалните партньори не постигнаха единодушна позиция относно проекта на Закон за държавния бюджет на Република България", обяви вицепремиерът Мария Габриел след края на шестчасовото заседание.

Синдикатите поискаха повече пари за обезщетения при безработица и по -висок ръст на заплатите:

"Не е осигурен реален ръст на доходите за следващата година, а ние настояваме да бъде 5 на сто. Като добавим инфлацията, това е 10%", каза Атанас Кацарчев от КТ "Подкрепа".

"Липсват ни 600 млн. лв. ръст за заплатите за догодина, за да може да довършим ангажимента на правителството за ръст на средното образование. 125% от средната работна заплата", каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Финансовият министър Асен Василев не се съгласи и посочи, че се повишават социалните плащания.

"Финансовият министър не е магьосник, за да се намерят средства. Те трябва да бъдат взети от другаде. Има предвидени увеличения на минималната работна заплата до 933 лв. Пенсиите трайно се увеличават с 11% по Швейцарското правило. Има увеличения за образование, над 1 млрд. лв. за здравеопазване и рекордна капиталова програма в последната версия - малко под 10 млрд. лв."

Според работодателите е неоснователно завишена прогнозата за растеж на икономиката, имат забележки и към планираните разходи:

"Според нас прогнозираният ръст от 3.2% на БВП е твърде оптимистичен. Скептични сме за ръста на инфлацията. Ръст с 15.6% на приходите са в сферата на много оптимистични очаквания. За нас липсват реформи, които да се залагат в разходната част", посочи Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

Финансовият министър заяви, че проектът на държавния бюджет и тези на Здравната каса и общественото осигуряване са по-скоро консервативни.

"Бюджетите са разчетени при правилата, които да позволят на България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година", каза Асен Василев.

В петък проектобюджетът ще бъде приет от правителството и още следващата седмица ще започне обсъждането му в Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на факти: Фалшиви видеа за похитения кораб "Галакси Лийдър" заляха социалните мрежи
Проверка на факти: Фалшиви видеа за похитения кораб "Галакси Лийдър" заляха социалните мрежи
Денков: Проверките в МВР трябва да продължат и тези, които биеха паднали хора, да напуснат
Денков: Проверките в МВР трябва да продължат и тези, които биеха паднали хора, да напуснат